Vodič: Kako izabrati najbolji monitor za vaše potrebe?

Svaka od najpopularnijih vrsta ekrana ima svoje mane i vrline, koje ćemo vam danas približiti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Pixabay

U odnosu na to čime se bavite i kakav računar posedujete uvek možete pronaći monitor koji će svojim specifikacijama odgovara svemu šta vam treba.

Naravno, postoje osnovne i najpopularnije vrste monitora, a to su plazma, LCD i TFT monitori, među kojima postoje određene razlike, kao i prednosti i mane, koje ćemo pokušati da vam danas približimo.

TFT monitori

Novije su generacije, a predstavljaju vrstu LCD monitora. TFT takođe poseduju tečne kristale koji se nalaze između dve staklene ploče, a pored toga tu su filteri za boje, dva polarizaciona filtera i dva sloja za poravnanje.

Odlični su za svakodnevne radnje, poput gledanja filmova, igranja najrazličitijih igrica, ali su dobri i za brojne poslove koji zahtevaju upotrebu računara. Jedna od mana koje mogu da predstavljaju problem jeste zatamnjenost ekrana u određenom uglu gledanja, budući da je slika predviđena na 90 stepeni.

Ipak, danas već postoje monitori sa opcijom od 180 stepeni, koji pružaju dobru vidljivost iz skoro svakog ugla tako da ga bez problema možete okačiti na nosač i gledati iz bilo kog gla. Iz TFT monitora je katodna cev izbačena, tanki su, sa ravnim ekranom, prilično laki i nisu veći potrošači električne energije.

Foto/Unsplash/Oğuzhan Akdoğan

LCD monitori

Pojavili su se nakon plazma monitora i time su uveli velike promene u svetu računara. LCD monitori imaju određen broj piksela koji su postavljeni ispred jednog ili dva svetlosna izvora, a to su uglavnom fluorescentne cevi, putem kojeg se obrazuje slika na ekranu. Uz to, tu su tečni kristali koji se pokreću pomoću određenog napona, a sami monitori rade prema principu polarizacije svetlosti.

Napravljeni su tako da obrazuju što bolju sliku u rezoluciji u kojoj su napravljeni, mada rezolucija može da se poveća, ali tada slika u velikoj meri gubi na kvalitetu. Kada je o tome reč, ovo je definitivno vrsta monitora koja se koristi za obavljanje poslova u kojima kvalitet slike nije od presudnog značaja, jer u tom smislu nije na najboljem mogućem nivou.

Foto/Unsplash/Erik Mclean

Plazma monitori

Iako su u jednom trenutku predstavljali veliku revoluciju u tehnološkom smislu, plazma monitori su danas na izmaku snaga, pa se slabije proizvode, i slabije kupuju. Po statistikama, tek svaki deseti kupljeni monitor je plazma, a te brojke se vrlo brzo menjaju i ne idu u korist ovoj vrsti monitora.

Plazma monitori imaju piksele tako obrazovane da svaki ima svoju fluorescentnu cev, tako da ih jedan plazma monitor ima preko milion, za razliku od LCD monitora koji ima jednu do dve. Iako je kvalitet slike zadovoljavajući za neke osnovne potrebe, plazma monitori ne mogu odgovoriti potreba nešto zahtevnijih poslova, a i spadaju u vrstu monitora koji troše najviše električne energije.Izvor: Dnevno.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar