Svaka kuća u Srbiji UŠTEDEĆE 36.000 dinara, a evo i kako

Sa zamenom starih prozora i postavljanjem izolacije, kao i ugradnjom merača za energiju, računi po domaćinstvu biće manji za trećinu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Usvajanje seta zakona iz oblasti energetike doneće građanima mnoge pogodnosti, od kontrole potrošnje struje, gasa i grejanja do toga da sami mogu da proizvode električnu energiju i da višak prodaju, ali i da pod povoljnim uslovima zamene stolariju i srede izolaciju u stanovima i kućama. S druge strane, to je šansa da se energija uštedi.

To znači da će prosečno domaćinstvo moći da uštedi do trećine utrošene energije. Tako će za prosečan stan ubuduće samo grejanje na godišnjem nivou biti manje za oko 36.000 dinara.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

NOVAC OBEZBEĐUJU DRŽAVA I FONDOVI

– Sredstva za finansiranje do 50 odsto vrednosti radova na zameni prozora i vrata, izolacionih fasada i grejnih sistema, a koja će biti usmerena na Upravu, biće obezbeđena iz budžeta Republike Srbije, ali i iz budžeta autonomne pokrajine i opština. Koristiće se i sredstva EU, Globalnog fonda za zaštitu životne sredine, Zelenog klimatskog fonda i slično – istakao je Zoran Lakićević, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Kada je reč o novim zgradama, investitor će biti dužan da instalaciju za predaju toplotne energije svake nove zgrade ili one koja se detaljno „energetski sanira” opremi uređajima za regulaciju i merenje količine toplotne energije.

ENERGIJU SMO DO SADA RASIPALI

– Do sada smo se i mi građani, ali i privreda, ponašali rasipnički kada su u pitanju struja, gas i daljinsko grejanje, jer smo plaćali socijalnu cenu energije. Značajna ušteda će se ostvariti kada građani budu zamenili prozore, vrata i obložili zidove. To je plus za sve, ali i način da nam omoguće da više štedimo energiju, a manje da rasipamo – kaže Jelica Putniković sa sajta Energija Balkana.

Foto/Pixabay.com

NA SVAKOM RADIJATORU MERAČ TOPLOTE

Ona ističe da već sada mnogi mogu da kontrolišu svoju potrošnju energije u kući, naročito u novim stanovima. Novim zakonom će se ta lista proširiti. Građanima treba da bude jasno da je svaka ugradnja merača o njihovom trošku. U objektima u kojima postoji sistem za toplu vodu ugradiće se posebni uređaji za merenje količine toplotne energije za svaki deo zgrade (odnosno stan), kao i aparat za regulaciju toplotne energije za svako grejno telo.

Prema propisu koji čeka na usvajanje, i država će napraviti spisak zgrada koje zahtevaju takozvanu energetsku sanaciju i koje će, prema određenom planu, biti rekonstruisane. Izuzetak su one zgrade čije „energetsko saniranje” zbog njihovog životnog veka nije tehnički izvodljivo (moguće zaštićeno kulturno dobro i slično) ili nije isplativo.

UREĐAJE PLAĆAJU DOMAĆINSTVA SAMA

Ukoliko domaćinstvo želi da tačno zna koliko struje ili gasa troši, može da zahteva ugradnju uređaja za merenje isporučene količine struje ili gasa. To su podaci o stvarno isporučenoj energiji, bez ikakvog obračuna mogućih gubitaka na mreži. Operator sistema je dužan da merač ugradi, ali o trošku domaćinstva. Kao jedan od ključnih elemenata upravljanja potrošnjom krajnjih kupaca, ovaj propis prepoznaje punu informaciju o potrošnji energije, koja može biti uporediva sa potrošnjom u prethodnim periodima.

Foto: E-Stock/dimitrije goll

ELEKTRONSKI RAČUN ZA POTROŠAČE

Predlog zakona definiše sadržaj računa za isporučenu energiju za svaki obračunski period koji snabdevači električnom energijom, prirodnim gasom ili toplotnom energijom treba da ispostave krajnjim kupcima. Ove odredbe se primenjuju i na potrošnju vode, a tamo gde postoji – i na potrošnju tople vode.

Piše: Slavica Moravčević

Ovu i još interesantnih priča pročitajte u današnjem izdanju štampanog Objektiva. 

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar