Fenomen prve noći: Šta se dešava sa vašim TELOM ako spavate kod prijatelja ili u hotelskoj sobi

Ovaj fenomen je često predmet istraživanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/gpointstudio

Ako ste ikada proveli noć kod prijatelja, u hotelskoj sobi ili negde drugde, verovatno znate kako  je teško naspavati se ako niste u svojoj spavaćoj sobi.

Ovaj fenomen zapravo ima naučno objašnjenje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naučnici zapravo ne znaju zašto je životinjama i ljudima potrebno da spavaju.

Većina teorija po tom pitanju bazirano je na zaključku da je san neophodan za obnovu mišića i pravilan rad moždanih ćelija.

Foto: Pixabay/Free-Photos

Međutim, bez obzira na razloge, san je u evolucionom smilu vrlo nezgodan proces. Tokom spavanja naš mozak se isključuje i do nekoliko sati. Kada životinje spavaju, njihov mozak takođe “spava” zbog čega one nisu u stanju da prepoznaju opasnost i da se zaštite.

Vaše telo zapravo reaguje na novo mesto na kom spavate. Fenomen borbe da zaspite ili da dobro spavate kad ste na novom mestu naziva se fenomenom prve noći.

Foto: Pixabay/ Claudio_Scott

Ispostavilo se da kada spavate na novom mestu, vaše telo i mozak to mesto označavaju kao potencijalnu opasnost i ne dozvoljavaju vam da se u potpunosti opustite. Drugim rečima, ne možemo potpuno da zaspimo zato što jedna hemisfera našeg mozga ostaje budna zbog potencijalne opasnosti oko nas.

Foto: Freepik/KamranAydinov

Tim naučnika sa Univerziteta u Braunu regrutovao je 35 zdravih osoba dobrovoljaca koji treba da provedu naredne dve noći u opremljenoj laboratoriji kako bi istraživali njihovu moždanu aktivnost. Istraživači su pronašli asimetriju u dubini sna između levog i desnog dela mozga. Zapravo, leva sfera mozga nije bila u tako dubokom snu kao desna.

Foto: Freepik/karlyukav

Iako je ovaj fenomen mnogima zanimljiv, on može izazvati razne probleme. Kod osoba koje nemaju pravilan ritam spavanja mogu se razviti zdravstveni problemi poput gojaznosti, visokog krvnog pritiska ili dijabetesa. Međutim, naučnici kažu da i za to postoji rešenje.

Mi zapravo možemo da istreniramo naše telo da ne reaguje na ovaj fenomen, ako ga često doživljavamo.

Foto: Freepik/ Racool_studio

Naučnici su osmislili efikasan način kako da se dobro naspavate ako niste u svojoj spavaćoj sobi: ponesite svoj jastuk, pidžamu ili pripremite omiljeni napitak pre spavanja.

Održavajte uobičajenu rutinu, legnite u vreme u koje inače odlazite na spavanje, ali i upoznajte okolinu u kojoj ćete spavati. Cilj je da novo mesto na kom ćete spavati podseća na vašu spavaću sobu.



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar