EKSKLUZIVNO

“Nikad ranije nisam radio tako nešto”: Gordan Kičić za Objektiv otkrio kako se SPREMAO za lik Ivkovića

Čuveni glumac govorio nam je o svojoj ulozi u seriji "Porodica"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen,ATA Images

Ni 10 dana po završetku emitovanja mini-serije “Porodica” se ne stišava bura koju je ona izazvala, a ekskluzivno za Objektiv svoje mišljenje je dao Gordan Kičić, koji je maestralno odigrao ulogu Branislava Baneta Ivkovića.

Vi igrate čoveka koji je zagovarao mirno rešenje situacije, zbog čega su mnogi kasnije verovali da je on izdao Slobu. U jednoj sceni vas Mira direktno optuzuje da ste izdajnik i kukavica, te da radite “za DOS”. Kakvo je vase mišljenje o ulozi Baneta Ivkovića u toj situaciji?

– Moje mišljenje kao glumca je da sam odigrao to što je bilo napisano, da sam branio taj lik maksimalno i to je to.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako komentarišete to što je Bane Ivković rekao da u seriji ima dosta grešaka, i da ga je najviše pogodila scena gde se vitla pištoljem, koja nije istinita?

– Ja o tom samom događaju znam generalno kao i manje-više svi ostali, nisam znao te pojedinosti. Ovo je fikcija, nešto što je naslonjeno na realnost, ne treba ovo uzimati kao jednu vrstu dokumentarnog filma. Ovo je jedna vrsta dramske inscenacije koja je naslonjena na prave ljude koji su živeli u tom vremenu, i hvala Bogu neki su još živi.

Mnoge javne ličnosti su prokomentarisale da stvarni likovi nisu takvi kakvi su prikazani, da su likovi predstavljeni karikaturalno, i da je trebalo da bude više istorijsko-političke dubine. Da li se slažete sa tim?

– Meni se ovaj scenario jako dopao zato što on ima jednu ljudsku perspektivu u celoj stvari, i ulazi sa tim likovima duboko u tih 48 sati koliko traje radnja.

Kako vam je bilo da ponovo proživljavate te momente od pre 20 godina, i šta vam je bilo najteže, najpotresnije?

– Ne mogu da kažem da mi je išta bilo teško u tom nekom smislu, mi smo taj period svi nekako preživeli, svako ima svoju interpretaciju i priču, intimnu ispovest vezanu za devedesete godine, koje su bile veoma komplikovane i veoma teške za svakog pojedinačno. Ja nisam o tome razmišljao već sam se bavio scenariom i likom koji sam igrao. Meni je bilo jako inspirativno da igram ličnost koja je živa, prava ličnost, mislim da nikada ranije nisam imao priliku da radim tako nešto, tako da sam se bavio istraživanjem.

Gledao sam Baneta Ivkovića na Jutjubu i razmišljao o tom karakteru, o tome kako ću ga interpretirati u okviru ovog teksta koji sam dobio. Bojan Vuletić je napisao jako zanimljivu seriju koja nije slučajno doživela takvu vrstu popularnosti i stvorila potrebu da ljudi razgovaraju o tome. Ovo je prva serija i prvi igrani uradak koji govori o pravim ličnostima, koje su iz naše bliske istorije, tako da mi je drago što sam deo cele ove priče. Dobio sam puno pohvala za svoj posao i vrlo sam srećan zbog toga.

Reditelj i scenarista Bojan Vuletić je rekao da je “Porodica” pre svega priča o podeljenoj Srbiji. Koja je po Vama poruka ove serije?

– To je vrlo zanimljivo, jeste, to je nešto što i dan-danas postoji, zato što smo mi skloni da se podelimo oko najneverovatnijih stvari, nekih najbenignijih i najbesmislenijih, a kamoli oko nekih važnih pitanja o kojima trenutno mi kao društvo treba da razgovaramo. Tako da je ta vrsta podeljenosti Srbije nažalost i dalje nenormalno prisutna, ali danas nema dve Srbije nego dvestadve Srbije, jer se svi permanentno dele oko nečega, i sve je to toliko važno i životno bitno. Ja stvarno verujem, što sam stariji, da to uopšte nije toliko bitno.

Piše: Ivan Marinković



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar