Neverovatan USPEH Srbije: Sledeće nedelje trimilionita vakcina, stiže još 100.000 doza Fajzera

Drugu dozu primilo je 1.170.000 građana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg

U Srbiji se do sada vakcinisalo 2.880.000 građana, a sledeće sedmice očekujemo da bude data i trimilionita vakcina, kaže Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za e-Upravu.

On navodi da je drugu dozu primilo 1.170.000 građana, a da se od ukupnog broja vakcinisanih, preko portala e-Uprave ili kontakt centara prijavilio više od 1.700.000 građana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Skoro svi građani koji su se prijavili preko portala su i vakcinisani, a sledeće sedmice stiže nešto više od 100.000 doza Fajzerovih vakcina, kada ćemo na vakcinaciju pozvati one građane koji su se prijavili za ovu vakcinu – kaže Jovanović.

Za vakcinisanje u Srbiji se prijavilo i dosta stranaca, a Jovanović kaže da trenutno ima oko 53.000 stranaca koji nemaju prijavljeno boravište u Srbiji, a prijavili su se preko portala e-Uprave za dobijanje vakcine.

On ističe da se sada strani državljani ne vakcinišu, već samo naši građani i kada oni budu vakcinisani razmotriće se opcija vakcinisanja prijavljenih stranaca.

– Inače se najviše prijavljuju građani iz okolnih zemalja, pre svega Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore ali ima ih i iz zemalja širom Evrope, Italije, Austrije i drugih država – kaže Mihailo Jovanović.

Mihailo Jovanović Foto:Tanjug/Strahinja Acimovic

Dodaje da je vakcinacija u Srbiji besplatna, a to važi i za strance koji kod nas prime vakcinu.

Kada je reč o našim kovid pasošima, Jovanović objašnjava da je situacija sada takva da svi građani koji se vakcinišu dobijaju potvrdu o vakcinaciji.

– Dobijaju je u papirnoj formi, dobijaju je na imejl adresu koju ostavljaju prilikom vakcinacije, a na portalu e-Uprave smo napravili uslugu da mogu da zatraže da im ta potvrda stigne na adresu elektronskom poštom -navodi on.

Dodaje da se sada radi na tome da se napravi šira potvrda koja će sadržati podatke o vakcinaciji, ali i podatke o rezultatima pi-si-ar testa i drugih testova, kao što je antigenski.

– To će zapravo biti jedna velika elektronska propusnica. Neki je zovu i pasoš, i sa tom propusnicom će građani moći da putuju u druge zemlje – kaže Jovanović.

Očekuje da će elektronska propusnica biti napravljena do početka maja.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar