“Zlo nije zaustavljeno pre 43 godine”: Merima otvorila dušu i odgovorila na pitanja koje MUČE JAVNOST

Izjave svojih kolega, koje su se svrstale na njenu ili Lečićevu stranu, ne želi da komentariše

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen/Bojan Rajević

Glumica Merima Isaković koja je pre dva dana optužila kolegu Branislava Lečića da ju je seksualno napastvovao pre 43 godine kaže da je ona sve davno ostavila iza sebe, ali da je morala da progovori kada se saznalo da je još neko prošao kroz isto kao ona.

Sve ove godine verovala je da glumac, za kog tvrdi da ju je zlostavljao, nije ponovio nešto slično. Međutim, kada je nedavno glumica Danijela Štajnfeld javno označila Lečića kao svog silovatelja, odlučila je da reaguje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Dok se javnost pita zašto Lečića nije odmah prijavila policiji i zašto je tolike godine ćutala, naglašavajući da ne želi da se upušta u isfragmentirane dijaloge, Merima je rekla:

– Davno sam prebrodila i zatvorila preživljenu traumu i sećanje da me je samo Božjom voljom moj instinkt spasao. Oprostila sam verujući u iskrenost Lečićevog pokajanja i obećanja datog tada, pre 43 godine, da to nikada više neće nikome pokušati da uradi…

Merima kaže da je Lečiću oprostila, ali da nije zaboravila:

– Ostala sam u nadi da se to nikada i prema nikome stvarno neće ponoviti. Jedno zlo je izazov i bol jedne osobe, ali ako se ne zaustavi, ponavljano zlo postaje nesreća naroda. I ljudskog roda. Dužnost svakog humanog bića je da se dalje zlo spreči – kazuje nam nekadašnja zvezda jugoslovenskog filma zašto je posle toliko godina progovorila.

Izjave svojih kolega, koje su se svrstale na njenu ili Lečićevu stranu, ne želi da komentariše.

– Ništa ne može da spreči ljude da pretpostavljaju – kaže nam.

– Zato i verujem čvrsto da ne treba da pišem u cilju da zaustavim prostotu. Dobri Ajnštajn je davno rekao: “Samo su ljudska glupost i svemir beskonačni, mada za ovo drugo nisam baš siguran. Proizvoljne pretpostavke jesu glupost, a glupost jeste neiscrpna. Prema tome, ja sam odlučila da za tako nešto nemam vremena.

Merima je po profesiji glumica. Završila je Akademiju i vrlo brzo se proslavila ulogama u filmovima “Ljubav i bijes” (1978) i “Jovana Lukina” (1979). Predviđali su joj sjajnu karijeru. U vreme kada je počeo da se prikazuje film “Neka druga žena”, u kojem je igrala glavnu ulogu zajedno sa Draganom Nikolićem, ona je doživela saobraćajnu nesreću nakon koje je ostala nepokretna. Posle lečenja otišla je u inostranstvo, a danas živi u Australiji gde radi kao klinički psiholog, gde pomaže klijentima i žrtvama nasilja.

Za sebe kaže da je veliki borac. Uspela je da prevaziđe sopstvenu tragediju i da nastavi dalje. Punim srcem je, kako kaže, pisala svoju ispovest. Uprkos riziku ponovnog proživljavanja traume, zaronila je u istinitu istoriju zla.

– To zlo, nažalost, izgleda nije zaustavljeno pre 43 godine. Napisala sam sve što sam želela da kažem, kad završim knjigu moći će da se pročita. Na simpozijumima psihologa ću uvek rado da govorim o fenomenu traume i kako možemo da pomognemo žrtvama nasilja. Kao što rekoh ranije: neka ljudi pažljivo pročitaju moju ispovest. Moj odgovor je u njoj. Neću se upuštati u isfragmentirane dijaloge.

Merima je i nama već rekla da je spremna da svedoči protiv Branislava Lečića u slučaju Danijele Štajnfeld. Međutim, pravnici kažu da je tako nešto malo verovatno.

Advokat Svetozar Vujačić objašnjava:

– Nelogično je ćutanje od 43 godine, što bi rekli “malo je mnogo”. Informacije Merime Isaković objavljene u novinama da je Lečić pokušao da je siluje pre više decenija, sve i da su tačne, ne mogu biti nikako na njegovu štetu. Pre svega, jer je delo, ako je do njega uopšte došlo, apsolutno zastarelo, a time i izjava glumice. Ona ne može, ako eventualno dođe do tog momenta u procesu protiv Lečića, biti pozvana u sud ni kao svedok, jer niti poznaje Danijelu Štajnfeld, niti ima bilo kakva saznanja da li se i šta između nje i glumca događalo. Za to su potrebni dokazi, te priča Isakovićeve nema nikakve veze sa samim procesom predistrage koji se vodi protiv Lečića u slučaju “Štajnfeld”. Malo je verovatno, ali nije nemoguće da, eventualno, Tužilaštvo Merimu sasluša kao svedoka, ali samo na okolnosti jedne matrice ponašanja određenog čoveka, odnosno osumnjičenog. Mada, mislim da je to potpuno nerealno i bespotrebno.

Po rečima sagovornika, Isakovićeva ne može biti ni oštećena, jer sve i da Lečić prizna da je pokušao da je napastvuje, o tome nema dokaza, prošlo je mnogo vremena, a sama priča u medijima nije dokaz za sud.

– Ipak, posle brojnih prozivki po medijima, posledice mogu biti velike i po žrtvu i po osumnjičenog, ali ne u krivično-pravnom smislu, nego moralnom. Nije prijatno kada vas neko proziva u medijima i u javnosti, onda slede demanti, reč protiv reči i tako unedogled. Nažalost, bojim se da je u našoj sredini Lečić već anatemisan i da mu je sud javnosti izrekao presudu. To ne sme da se desi, sud je tu da sudi samo na osnovu dokaza, a policija, tužilaštvo, i pravosudni organi moraju da poštuju prezumpciju nevinosti i da, bez obzira na novinske napise i to ko im se više dopada, donesu presudu samo po zakonu – zaključuje Vujačić.

Glumac retko izlazi iz stana

Posle optužbi koje je u javnost iznela Merima Isaković, Branislav Lečić se nije oglašavao u medijima. Njegova PR služba saopštila je da je glumac vidno potresen zbog poslednjih događaja zbog čega je zdravstveno loše.

Lečić retko izlazi iz kuće, osim nakratko, u kupovinu. Juče je viđen kako dolazi iz kupovine, ispred svoje zgrade, sa crnom maskom i tamnim naočarima. Delovao je vidno neraspoloženo i umorno i nije želeo da komunicira sa novinarima koji su ga čekali.

Velika šteta naneta porodici

Bivša Lečićeva supruga Nina Radulović oglasila se prvi put otkako su izbili skandali.

– Mediji su već naneli veliku štetu mojoj porodici, tako da ne mogu svesno da budem medijum za iživljavanje – poručila je Nina Radulović.

“Znaš li ti ko sam ja?”

Ugledni seksolog i urolog profesor dr Aleksandar Milošević na pitanje da prokomentariše to da su Štajnfeldova i Isakovićeva u svojim ispovestima izjavile da im je Lečić tokom napastvovanja navodno izrekao rečenicu “znaš li ti ko sam ja?”, kaže:

– To definitivno govori da njegovim karakterom dominira crta agresivnosti. Naime, ova rečenica je specifična baš za agresivne ljude. Smatram da je zbog tog stepena agresije, koji može da bude urođen ili stečen, Lečić i postao tako zapažen glumac. Jer, agresija mu je pomogla da dočara uloge bučnog, nepokornog i dominantnog lika. Međutim, ista ta agresivnost, koja je u stvari deo njegove ličnosti, a ne njega kao glumca, dovela ga je do toga da razvije ekstremno ponašanje u seksualnim odnosima.

NOVI SKANDAL trese Srbiju! Još jednog profesora studentkinje OPTUŽILE za uznemiravanje, evo kako se brani



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar