Narodna verovanja za vreme u APRILU: Šta nam predviđa SNEG koji je pao?

Veruje se i da deca rođena u aprilu imaju posebne osobine

Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

Mesec april se zbog tek iznikle trave i useva koji tek rastu se još naziva boljober, travanj ili lisni. Prema narodnim verovanjima, april je mesec koji je i te kako ispunjen i vedrim danima, pesmom, šalom i igrom. Veruje se i da osobe rođene u ovom mesecu odlikuju određene posebne osobine.

Prema narodnom verovanju, deca rođena u aprilu su vredna, dobronamerna i vedrog duha. Isto tako sklona su šali pa i onu na svoj račun. Za njih važi da vole provod i da su zato omiljena u društvu, a čuvanje tajni im je specijalnost.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sa druge strane, veruje da ova deca umeju da budu i tvrdoglava, pa teško primaju savete čak i kada su dobronamerni. Zdravstveno, treba da se čuvaju, prema verovanjima, crevnih bolesti, kao i glavobolje.

A evo i kakva nas to godina, po narodnom verovanju, očekuje na osnovu meteoroloških prilika u aprilu. Tako ukoliko je ovaj mesec lep onda nam sledi, prema verovanju, ružan maj. Ukoliko je mesec april vlažan, onda je valjan. Ako je april kišan onda nam sledi cvetni maj.

Ukoliko je mokar april, veruje se da će biti suv jun i obrnuto. Posle aprilske grmljavine, veruje se, više mraza nema.

“Što je april tiši i lepši, to je maj ljući i besniji”, “Što pre u aprilu trn iscveta, to pre u junu bude žetva”, “Što bolesnih ne odnese mart, to izjede april”, samo su neka od narodnih verovanja.

Takođe, veruje se da ako je sunčano na Blagovesti, da će godina onda biti rodna, a ljudi zdravi, a ako je na Blagovesti tmurno, hladno i snežno, biće jesen pozna.

Izvor: Objektiv.rs, Blic

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar