Kontroverzan potez naših suseda: Kafići i prodavnice će biti otvoreni uz najveći broj smrtnih slučajeva

Mađarska je danas započela postepeno ponovno otvaranje prodavnica i uslužnih delatnosti

Foto/Pixabay/Jeyaratnam Caniceus

Mađarska je danas započela postepeno ponovno otvaranje prodavnica i uslužnih delatnosti, nakon ohrabrujućih brojeva izvršenih vakcinacija protiv Kovid 19 u kojima je više od 25 odsto stanovnika imunizovano bar jednom dozom, ali i uz rekordan broj smrtnih slučajeva u jednom danu.

Prema odluci vlade od danas mogu da rade neprioritetne prodavnice, ali sa ograničenim brojem kupaca, hoteli mogu da primaju samo poslovne putnike, a restorani su otvoreni samo za šaltersku prodaju ili za uslugu dostave.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Agencija navodi da je skraćen i noćni policijski čas, a da škole treba da otvore ponovo od 19. aprila kada se očekuje da će nastavnici biti vakcinisani.

Rojters prenosi da je Mađarska danas prijavila svoj najviši dnevni broj smrtnih slučajeva od koronavirusa – 311, što je ukupan broj preminulih povećao 22.409.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, Mađarska ima najviše dnevnih smrtnih slučajeva po glavi stanovnika na svetu u poslednjih nekoliko nedelja.

Takođe 12.202 pacijenta je još uvek u bolnici, od čega više od 1.400 na mehaničkoj ventilaciji, što vrši ogroman pritisak na zdravstveni sistem.

– Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti videti zaravnjenje, podaci nam ulivaju nadu, ali brojevi su i dalje veoma visoki – rekla je novinarima Cecilija Miler, glavni zdravstveni inspektor i član kriznog štaba.

Ona je pojasnila da je rekordan dnevni broj smrtnih slučajeva danas delimično uzrokovan kašnjenjem podataka iz bolnica tokom Uskršnjih praznika.

Mediji navodi da Orban, koga očekuju izbori za godinu dana, pokušava da drži pod kontrolom najsmrtonosniji talas KOVID-19 na svetu u svojoj zemlji, a da to uravnoteži sa potrebom ponovnog pokretanja privrede kako bi se izbegla druga godina duboke recesije, dok mađarski lekari upozoravaju da je ponovno otvaranje preuranjeno i da bi kolektivni imunitet u zemlji mogao da se dostige tek sa negde oko 6-7 miliona vakcinisanih ljudi.

Izvor:

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar