OBJEKTIV ISTRAŽUJE

200 evra za zamenu elektroormara: Stanari starih zgrada godinama STRAHUJU od strujnog UDARA

Mnoge stambene zajednice su bile primorane da o svom trošku obave ovaj posao

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Do kraja godine stambene zajednice u Srbiji bi trebalo da zamene stare, drvene elektoormare novim, metalnim, ali kako za Objektiv navodi Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda, epidemija koronavirusa je usporila ovaj proces, jer se mesecima čeka da zgrade sklope ugovore sa „Elektrodistribucijom”.

Kako naš sagovornik objašnjava, nakon potpisivanja ugovora o zemeni elektroormara „Elektrodistribucija Srbije” ih besplatno menja, međutim, usled predugog čekanja da do toga dođe, mnoge stambene zajednice su bile primorane da o svom trošku obave ovaj posao.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Od 200 predatih zahteva za zamenu elektroormara, samo deset je realizovano. U „Elektodistribuciji” tvrde da su se usporili zbog epidemije, zbog čega imaju manje radnika. Rok je do kraja godine, a nama je jasno da je nemoguće da se ispoštuje. Neki su sami odlučili da uzmu stvar u svoje ruke, pa su o svom trošku zamenil ormariće, ali veoma papreno. U tom slučaju, cena se kreće od 200 evra po stanu – navodi Banovački.

Foto: Youtube/Printscreen

ČAK 90 ODSTO ZGRADA NEMA UGOVOR SA „ELEKTRODISTRIBUCIJOM”

Banovački ističe da je trenutna situacija sa zamenom ormarića za strujomere jedan od najvažnijih poslova, koji se mora obaviti pre svega iz bezbednosnih razloga.

– Čak 90 odsto zgrada nema ugovor sa „Elektrodistribucijom”, a „Gradsko stambeno preduzeće” nije nadležno da vrši njihovo održavanje. Sve se dešava vrlo sporo, a najviše trpe stanari. Nadamo se da će Upravni odbor „Elektrodistribucije Srbije” produžiti rok za zamenu elektroormara – kaže Banovački. NAJVIŠE STARIH ORMARIĆA U BEOGRADU Dotrajalih mernih mesta ima u celoj zemlji, a najviše u Beogradu. Na Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu neke zgrade starije su od 100 godina i često nemaju uzemljenje, pa je rizik od požara i strujnog udara veliki. Na zamenu elektroormarića obavezuju i zakoni o energetici i stanovanju. A protekle dve decenije najviše su ga otežavale procedure nabavke novih brojila i nerešena vlasnička prava u samim stambenim zgradama. Merna mesta neretko su se vodila i na preminule stanare. U „Elektrodistribuciji Srbije” juče nisu odgovarali na pitanja Objektiva koja smo uputili njihovoj službi za odnose s javnošću.

Ovu i ostale aktuelne priče pročitajte u štampanom Objektivu.

Foto: Objektiv.rs

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar