Objektivov vodič za PONAŠANJE u kafićima: Čekaćete na sto, evo šta još OBAVEZNO morate da znate

Obedovanje i ispijanje pića u ugostiteljskim objektima je moguće, ali isključivo pod rigoroznim uslovima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-stock//Dusan Milenkovic

Od danas je u Srbiji dozvoljeno ispijanje pića i obedovanje u baštama kafića i restorana, ali isključivo po dosad neprimenjivanim pravilima ponašanja. Iako iz medicinskog dela Kriznog štaba za suzbijanje kovida-19 kažu da će se od danas samo legalizovati postojeće stanje, u ugostiteljskim objektima će se pratiti svaki naš korak.

SPREMITE SE DA ČEKATE NA STO

Budući da će bašte ugostiteljskih objekata raditi sa 50 odsto kapaciteta, nemojte da vas iznenadi ako budete čekali da zauzme te sto u vašoj omiljenoj kafani. Kada se stvore uslovi da uđete u kafanu, na vratima objekta obavezno poprskajte ruke dezinfekcionim sredstvom, koje bi trebalo da se nalazi i na svakom stolu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

OBAVEZNA ZAŠTITNA OPREMA

Nošenje maski više neće biti obavezno samo prilikom ulaska, one će morati da se nose i dok se čeka na porudžbinu, ali i u periodu dok ne konzumirate hranu i piće. To znači da ćete i nakon što popijete piće ili pojedete obrok morati da stavite masku ukoliko želite da proćaskate.

ŠTA AKO STE VAKCINISANI

Oni koji su primili obe doze vakcine u ugostiteljskim objektima će morati da se ponašaju potpuno isto kao i oni koji nisu vakcinisani.

Zasad neće biti pravljene razlike.

NIKO NE SME DA SEDNE PORED VAS

Pravilo od dva metra neće važiti za razmak među stolovima, već će se odnositi na razmak među gostima.

To znači da ukoliko odlučite da odete u paru na piće, morate da sedite isključivo jedni preko puta drugih, uz uslov da je razmak dva metra.

KAZNE

Ako ipak odlučite da sednete pored drage osobe sa kojom ste izašli na piće ili ručak, bićete upozoreni od strane kovid redara koji je zadužen za poštovanje mera u ugostiteljskim objektima. Ako se oglušite o njegova upozorenja, on može zatražiti vaše udaljenje iz objekta. Ako vam pak bude dopušteno da sedite na razdaljini manjoj od dva metra, odnosno da ne nosite masku dok ne obedujete, a u tom trenutku Komunalna milicija upadne u lokal, kaznu nećete platiti vi.

Za ovaj prekršaj novčanu kaznu će snositi kovid redari, u iznosu od 30.000 dinara, odgovorna lica 50.000, preduzetnici u iznosu od 150.000 i pravna lica 300.000

KOMUNALNA MILICIJA SPREMNA

Načelnik beogradske Komunalne milicije Ivan Divac za Objektiv navodi da su njegove kolege i on spremni za novi izazov.

– Uskoro će nas biti i više, 90 kandidata za našu službu je na obuci. Trudićemo se da ukorimo sve one koji ne poštuju mere u ugostiteljskim objektima. Detaljno ćemo obilaziti sve kafane – kaže Divac.

Piše: Nikolina Marić

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 5. APRIL

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar