Srpske ruže vrede MILIONE EVRA: Najpopularnija se proizvodi samo kod nas, a “monika beluči” je lepotica

Pored Francuske, Srbija je jedno od najboljih podneblja za kraljicu među cvećem, a odnedavno se u ružičnjacima našla i sorta koja nosi ime poznate italijanske glumice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Topalović sa "Monikom Beluči" Foto: Privatna arhiva

Srbija je jedna od najmirisnijih zemalja u Evropi. Naša država i jug Francuske su, po oceni stručnjaka, najbolja podneblja u Evropi za gajenje cveća, posebno ruža. Samo prošle godine izvezli smo ruža za 2,5 miliona evra, a među najvećim izvoznicima su proizvođači iz sela Lipolista kod Šapca. U godini kovida u tom selu čak su i uvećali prodaju cveća i zelenila. Stigla je i nova sorta mirisne lepotice – „monika beluči”.

U rasadniku porodice Topalović, koja se gajenjem ruža bavi duže od šest decenija, prodaja sadnica ruža u punom je jeku. Samo u Rusiju otpremljena su dva šlepera sa oko 60.000 ruža.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

SVE POPULARNIJA ONLAJN KUPOVINA

Potražnja je povećana i na domaćem tržištu. Kupci vole da provode vreme u staklenicima sa cvećem, a zbog epidemije sve je popularnija i onlajn prodaja.

– Glavna tržišta su nam prostor bivše Jugoslavije i rusko tržište, tu je situacija standardna iz godine u godinu, nije bilo nekih turbulencija u izvozu. Što se Rusije tiče, oni su jako specifični, imaju tu tradiciju poklanjanja, vole ruže, bilo šta što cveta – navodi Jovan Topalović iz Lipolista.

Ingrid Bergman Foto: Privatna arhiva

Ništa manje omiljene ruže nisu ni u Srbiji. Samo u ovom ružičnjaku proizvede se 200.000 sadnica godišnje, a u vreme izolacije posla ima i za odgajivače ruža i kurirske službe.

NAŠI GRAĐANI VOLE DA GAJE RUŽE

– Pretpostavljam da je to zato što su se ljudi okrenuli vikendicama, selu – dodaje Jovan Topalović.

Dragana Selenić, prodavac u rasadniku „Topalović”, navodi da često dolaze kupci koji ne znaju šta žele.

Oranž juvel Foto: Privatna arhiva

– Volim da preporučim ružu „nikolo paganini”, koja je mnogocvetnica, crvena, a od čajevki „sofiju loren” – kaže Dragana Selenić.

UGOVORI S NAJVEĆIM SVETSKIM SELEKCIONARIMA

Ruže iz Lipolista, gde se proizvodnjom kraljice cveća bavi dvadesetak porodica, dobrog su kvaliteta ne samo zbog podneblja, već i zbog posvećenosti, znanja i saradnje proizvođača s kolegama iz regiona.

Porodica Topalović potpisala je nove ugovore s najpoznatijim svetskim selekcionarima iz Francuske i Nemačke. Tako je na naše tržište dospela nova sorta “monika beluči”, međutim, i dalje je najprodavanija “lavaglut”, koja se više ne proizvodi kod selekcionara, ali i dalje postoji u Srbiji.

Ruže Kardinal Foto: Privatna arhiva

Najviše posla ovde se tek očekuje, jer sledi sezona rasađivanja ukrasnog bilja u kontejnerima. Proizvođači kažu da očekuju pomoć države kroz subvencije i regulisanje njihovog statusa.

Piše: Slavica Moravčević

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA 2. APRIL

Foto: Objektiv.rs


Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar