Uspešna tehnika vaspitanja: Kako da vaše dete izraste u JAKU i STABILNU ličnost

Odgovorite na njegove potrebe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/Freepik

Stvaranje čvrste veze između roditelja i dece je nužan uslov za normalno i srećno detinjstvo, a samim tim i odrastanje.

Postoje različite metode vaspitavanja dece, a od samih roditelja zavisi koju metodu će koristiti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Biti tu za dete kada je to potrebno i pružiti mu pažnju, može uticati na to u kakvu osobu će kasnije izrasti i koje karakterne crte će kod njega biti dominantne.

Na osnovu veze roditelj – dete, engleski psihoanalitičar Džon Bovlbi razvio je teoriju vezanosti prema kojoj ljudi neprestano nastoje da potvrde ovu povezanost na osnovu različitih obrazaca ponašanja. To pokazuje da vam je stalo do takve vrste vezanosti i da imate potrebu da nastavite takav odnos.

Foto: Profimedia

Vezanost je često podcenjena, čak se smatrala i kontraproduktivnom. Međutim, pokazalo se da kontakt, pažnja i odgovaranje na zahteve dece imaju pozitivne posledice u pogledu psihološkog i emocionalnog razvoja dece.

Na taj način roditelji deci zapravo pružaju sigurnost. To je adekvatan put da se dete oseti voljeno i prihvaćeno kakve god da su okolnosti, što je u bliskoj vezi sa bezuslovnom ljubavlju.

Takođe, dolazi do stvaranja potrebe kod dece da uče i da se povezuju sa drugima, ali i do razvoja samopouzdanja.

Pored toga, stabilna veza sa roditeljima učiniće ih mentalno i psihološki stabilnijima kad konačno postanu odrasli.

Foto: Freepik/teksomolika

Kada odnos nije tako blizak ili neprestano postoji nedostatak pažnje, deca često od svojih uzora tragaju za odobrenjem u zamenu za ljubav i bliskost koju je trebalo da dobiju od roditelja. Problem sa tim je što takva deca često izrastaju u nestabilne osobe koje imaju problem sa emocionalnom zavisnošću od drugih ljudi.

U situacijama kad beba plače a roditelj ode od nje, nastaje problem emocionalnog otuđenja od roditelja. Mnogi misle da je to zapravo dobro i da je izvor sigurnosti za dete, ali to se nije pokazalo kao tačno. Deca to uče iz nužde, a ne iz zadovoljstva, pa to može dovesti do toga da kada budu odrasle osobe imaju problema sa samopoštovanjem, što potencijalno ugrožava odnose i sa drugim ljudima.

Foto: Freepik/freepik

Ono što je bitno napomenuti, odgovaranje na detetove potrebe i zahteve ne znači pružiti detetu sve što ono želi. Najbitnije je da im pružimo stabilnost i sigurnost kako kasnije ne bi imali problema na emocionalnom planu.



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar