“Ovo je PRELOMNI trenutak”: Dr Tatjana Adžić Vukičević izdala važan APEL zbog korone

Granica pacijenata koji razvijaju teške kliničke slike pomerila na mlađe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

U kovid bolnici u Batajnici hoispitalizovano je 915 pacijenata čime je popunjen kapacitet te bolnice, a direktorka Tatjana Adžić Vukičević danas poručuje da je ovo prelomni trenutak za ceo zdravstveni sistem i poziva na vakcinaciju koja je, kako kaže, jedini spas za izlaz iz jako teške situacije.

Adžić je novinarima ispred kovid bolnice u Batajnici rekla da pre četiri meseca, kada je ta bolnica otvorena, niko nije verovao da će kapaciteti biti popunjeni do maksimuma.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Smatram da je ovo najteži trenutak u radu kovid bolnice u Batajnici. Došli smo u situaciju da se traži mesto više, strahujemo od svakog telefonskog poziva i molbi kolega da se primi još jedan pacijent – kazala je Adžić.

Ističe da se zdravstveni radnici u toj bolnici “lavovski bore” da svakoga dana otpuste stare i prime nove pacijente, kako bi mogli da doprinesu očuvanju zdravstvenog sistema Srbije.

Prema njenim rečima, u poslednje tri nedelje otvoreno je 12 jedinica poluintenzivnih nega i peta jedinica intenzivnog lečenja. Na intenzivnom lečenju nalazi se, kaže, 109 pacijenata od kojih je 90 odsto intubirano.

Dr Gnjatović odgovorila na ključno PITANJE: Evo ko bi sve mogao da bude kandidat za TREĆU dozu vakcine

Dr Adžić upozorava da su sada kliničke slike mnogo drastičnije i da se uglavnom radi o mladim ljudima koji razvijaju ta teška stanja.

– Najmlađi pacijent je devojka 1989. godište koja je intubirana pre tri dana i za njen život se borimo. Drugi momak, 1999. godište, na sreću uspešno se oporavio i prebačen je u jedinicu poluintezivne nege – kazala je dr Adžić.

Ostala dominantna godišta pacijenata hospitalizovanih u kovid bolnici u Batajnici su 1979, 1982, 1985…

– To pokazuje da se granica pacijenata koji razvijaju teške kliničke slike pomerila na mlađe. Među pacijentima ima i onih koji se nalaze u sedmoj i osmoj deceniji i mislim da za njih nećemo moći da nađemo spas – navodi dr Adžić.

Istraživanja uspešno završena: Ljudi sa ovom krvnom GRUPOM u najmanjem riziku da obole od korone

Kaže da su medicinski radnici na ivici psihičke i fizičke iscrpljenosti i da im pomažu lekari iz svih krajeva Srbije.

– Ako se sada ne posvetimo imunizaciji i ako se ovako nastavi ni u jednoj bolnici u Srbiji neće biti mesta za nove pacijente – zaključila je dr Adžić i pozvala građane da se odazovu masovnoj vakcinaciji jer samo nas vakcina iz ove, užasno teške situacije, kako kaže, može izvući.Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar