U stroju NATO i vojska LAŽNE države: Manevri na KiM direktno kršenje rezolucije 1244 i nova PROVOKACIJA

Prethodnih dana nizalo se nekoliko uznemiravajućih vesti koje su stizale sa KiM

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Priština, osokoljena podrškom moćnih pokrovitelja kosovske nezavisnosti, očigledno ponovo pokušava da ubaci još jedan klip u točkove dijaloga sa Beogradom i destabilizuje ionako krhku situaciju u pokrajini, pokušavajući da na sve načine formira, obuči i ojača tzv. vojsku Kosova.

Prethodnih dana nizalo se nekoliko uznemiravajućih vesti koje su stizale sa KiM. Najpre je Kosovskim bezbednosnim snagama dodeljeno zemljište za izgradnju baze, i to na jednom od najviših brda u severnom regionu Kosova i Metohije sa kog se, kao na dlanu, vide sve četiri opštine na severu sa većinskim srpskim stanovništvom i desetine sela.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Tu odluku donela je Skupština opštine Južna Mitrovica, koja KBS ustupa 191 hektar na planinskom vrhu Crnuša, visokom 1.010 metara, a kako bi tu “nikao” veliki vojni kamp, u kojem će biti stacionirane i jedinice američke vojske i drugih zemalja koje su deo NATO.

Uporedo sa tim, na teritoriji KiM se održavaju velike vojne vežba SAD i NATO saveznika pod nazivom “Branilac Evrope 21”. Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun ukazao je da su ovi manevri izuzetno opasni i da se njima grubo krši Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Drecun je istakao da je reč o vežbi kojom rukovodi Amerika, a proverava se sposobnost brzog prebacivanja američkih snaga u Evropu sa težištem na tri regiona – Baltik, Crno more i Balkan.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Ovom vežbom legalizuju se Kosovske bezbednosne snage, jer jedna njihova četa učestvuje u vežbi, kao klasične vojne formacije. Po scenariju vežbe očigledno je da je pretpostavljeni neprijatelj Rusija. Sastoji se od četiri vežbe, a nas posebno zabrinjava “Trenutni odgovor 21” iz više razloga – potpuno je suprotna Rezoluciji 1244 po kojoj samo KFOR može da boravi na KiM ili obavlja vežbe, nisu dozvoljene multinacionalne vežbe. Ovog puta se teritorija naše južne pokrajine koristi za nešto što nas uvlači preko KiM u snažno geopolitičko sučeljavanje sa Rusijom – napomenuo je Drecun i dodao da će za vežbe biti korišćene tri lokacije – baza “Bondstil”, kao logistička podrška, i dve lokacije u Đakovici.

Baza “Bondstil” na KiM      FOTO: Youtube / Printscreen

Dr Danica Grujičić na godišnjicu NATO bombardovanja: “Tek ćemo platiti danak agresije posle agresije”

SL: NEČUVEN LINČ TODOSIJEVIĆA

Srpska lista osudila je javni i neosnovani linč koji se vodi protiv člana predsedništva i poslanika njihove stranke Ivana Todosijevića od strane grupe nevladinih organizacija.

– Nažalost, posebno je uvredljivo i sramno što se ovoj kampanji priključila srpska nevladina organizacija Nova društvena inicijativa, na čijem je čelu izvršna direktorka Jovana Radosavljević iz Leposavića. Postaviti sliku srpskog poslanika u centru Prištine, sa opaskom da je to primer, kako oni to smatraju, govora mržnje, nije ništa drugo do crtanje mete na čelo poštenom, čestitom i porodičnom čoveku kakav je Todosijević – navedeno je u saopštenju.

Dodaju da je neverovatno da nikada ranije nije postavljena nijedna slika i izjava albanskih političkih predstavnika koji su pretili Srbima ili SPC.



Izvor: Novosti

Komentari (1)

Ostavite komentar