Problemi koji nastaju zbog čestog nošenja maski za lice: Dermatolozi savetuju kako da zaštitite kožu

Maske nas štite od virusa, ali mogu izazvati i različite upalne procese na licu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Ben Kerckx

Nošenje maski za lice, pogotovo u vreme pandemije, može izazvati brojne promene na koži.

Među njima najpoznatije su akne, bubuljice, iritacije i crvenilo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Tim dermatologa je objasnio na koji način da negujete vašu kožu dok nosite zaštitne maske.

Neosporno je da maske za lice smanjuju i sprečavaju širenje koronavirusa, međutim, njihova konstantna upotreba može uticati na stanje naše kože, potogovo ako je koža osetljiva.

Foto: Pixabay/ Kjerstin_Michaela

Da bismo se zaštitili od virusa, možemo koristiti jednokratne maske koje se mogu kupiti u apoteci ili one od pamuka, koje morate prati svakodnevno jer se na njima skupljaju različite bakterije koje mogu biti kontraproduktivne po vaše zdravlje.Pamučnu masku dodatno možete i prepeglati jer će se na taj način zaustaviti dodatno širenje klica koje mogu uticati na stanje vaše kože lica.

Foto: Pixabay/Robert Wilkos

Takođe, potrudite se da ispod maske ne nosite šminku jer koža neće moći da “diše”, doći će do začepljenja pora, što može izazvati različite upalne procese. Umesto toga, korisnije je da na lice namažete neku kremu koja ima UV faktor kako biste se pravilno zaštitili od sunčevih zraka koji imaju sposobnost da prodiru kroz masku.

Akne

Ako su vam od maske izašle akne po licu, dobra opcija je da koristite sredstvo za umivanje lica pre nego što stavite masku, ali  i nakon što je skinete. Takođe možete koristiti i tonik bez alkohola koji sadrži salicilnu kiselinu za hemijski piling. Potrudite se da izbegavate običan piling za lice jer on može dodatno iziritirati vašu kožu ako imate akne.

Salicilna kiselina za akne
Foto: Freepik/wayhomestudio

Suva koža

Suva koža može nastati ukoliko koristite masku koja je napravljena tako da upija prirodno ulje vaše kože.

Foto: Freepik/senivpetro

Da biste dovoljno hidrirali vašu kožu, što česće mažite lice kremama namenjenih osobama koje imaju suvu kožu lica.

Folikulitis

Folikulitis je stanje koje nastaje kada se folikule dlake upale i zaraze. To može izazvati brojne probleme i iritacije na vašem licu. Uglavnom se manifestuje u vidu sitnih crvenih tačkica oko folikule dlake.

Foto: Freepik/Racool_studio

Adekvatna nega protiv folikulitisa podrazumevala bi svakodnevno umivanje umirujućim tonicima za lice. Ukoliko se folikulitis ipak pojavi na vašoj koži, potrudite se da ne dolazite u iskušenje da te bubuljice cedite jer mogu izazvati dodatne upale na vašem licu.

Dermatitis

Alergijski kontaktni dermatitis manifestuje se u vidu obilnog crvenila, svrabeža i osipa i uglavnom je ograničen samo na kontaktno područje. Njega može prouzrokovati metalni deo maske koji se nalazi na vašem nosu i služi da maska bolje legne na vaše lice. Taj metalni deo se pravi od nikla, a nikal može izazvati različite probleme sa kožom.

Foto: Freepik/senivpetro

Da vam se ne bi pojavio dermatitis, odmarajte kožu od zaštitnih maski što je češće moguće. Takođe, preporuka je da za pranje maski koristite blage deterdžente ili nežne sapune od prirodnih sastojaka koji mogu pomoći u tome da se izbegne iritacija.

Modrice

One najčešće nastaju kod osoba koje veći deo dana nose masku, a uzrokuje ih oštećenje sitnih zidova krvnih sudova. Stavljajte hladne obloge kako se modrice dalje ne bi širile.

Foto: Freepik/ lookstudio

Impetigo

Bakterijska infekcija koja je najčešće prouzrokovana stafilokokom i strepama.

Za lečenje kože koja boluje od ove infekcije možete koristiti antibakterijske masti, ali ponekad je potrebno u terapiju uvesti i oralne anbitiotike ukoliko su rane suviše otvorene i bolne.

 



Izvor: Objektiv.rs, huffpost.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar