Poznato je da sirova hrana može imati izuzetne blagodeti za naše telo i organizam.
U njoj se nalaze vitamini i minerali koji su nam potrebni, ali postoje određene namirnice koje se nikako ne smeju konzumirati bez prethodne prerade jer mogu izazvati brojne zdravstvene probleme.
Crveni pasulj
Svakako da vam do sada nije palo na pamet da jedete sirovi crveni pasulj, međutim, obratite pažnju koliko ga dugo kuvate. Pasulju je potrebno više vremena kako bi omekšao, a da bi taj proces bio lakši, ostavite ga nekoliko sati potopljenog u vodi pre kuvanja.

Nedovoljno skuvan pasulj može da izazove zdravstvene probleme kao što je nadutost, jer on u sebi sadrži velike količine toksina fitohemaglutinina.
KrompirSpada u povrće koje može biti izuzetno opasno po naš organizam ako se konzumira sirovo. Dovodi do povećanja telesne temperature, izazivanja dijareje, povraćanja, a u ekstremnijim slučajevima može dovesti i do halucinacija.

Plavi patlidžan
Patlidžan, isto kao i krompir, u sebi sadrži solanin čija konzumacija može izazvati probleme sa mučninom i povraćanjem.

Da bi se smanjila količina solanina u patlidžanu, potrebno ga je skuvati u vodi.
Zelene mahunarke
U zelene mahunarke spada raznovrsno povrće kao što su boranija, grašak, pasulj i mnoge druge. One u sebi sadrže lektin, odnosno belančevinu čija konzumacija može izazvati čeonu glavobolju, mučninu, povraćanje, grčeve i gasove.

Možete pojesti nekoliko sirovih zelenih mahunarki bez određenih posledica po vaše zdravlje. Međutim, konzumacija veće količine sirovih zelenih mahunarki može biti blago otrovna. Dovoljno je da zelene mahunarke kuvate desetak minuta u vodi kako bi se smanjio nivo lektina.
Spanać
Spanać je prvo potrebno detaljno oprati, a zatim i dobro skuvati kako bi se uništile sve bakterije koje su se nakupile na listovima. Jedna od tih bakterija koja se može naći na spanaću je ešerihija koli koja prouzrokuje brojne zdravstvene probleme i koja je vrlo uporna i teško se leči.

Spanać u sebi sadrži oksalnu kiselinu koja može dovesti do stvaranja bubrežnog kamenca. Pre jela, prethodno skuvajte spanać da biste bili sigurni da se količina ove kiseline smanjila na minimum.
Divlje gljive
One mogu biti izuzetno opasne jer je većina njih otrovna. Mogu izazvati lakše i teže trovanje.

Međutim, neke od sorti divljih gljiva nakon kuvanja mogu biti jestive.
Komentari (0)