POTPISAN VAŽAN UGOVOR

Ministar Stefanović o nastavku opremanja Vojske Srbije: Do kraja godine veći broj i “Miloša” i “Lazara”

Nema jake Srbije bez njene jake vojske

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ministarstvo odbrane

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas potpisivanju ugovora Ministarstva odbrane sa preduzećem „Jugoimport-SDPR“ za nabavku oklopnih borbenih vozila 8×8 „Lazar 3“. Ministar Stefanović istakao je da se nastavlja opremanje vojske sredstvima nove generacije domaće proizvodnje i da je reč o ugovoru u vrednosti od 3,7 milijardi dinara.

– Ono što je naš strateški, dugoročni cilj i što nam je predsednik Vučić dao kao zadatak, jeste da se naše izviđačke jedinice, jedinice koje su za prvo dejstvo, odmah opreme savremenim sredstvima u kojima će biti zaštićene, jer hoćemo da brinemo o našim ljudima. Ovim ugovorom broj „Lazara“ koji su savremena oklopna borbena vozila u našoj vojsci biće značajno povećan – rekao je Stefanović, ističući da opremanje Vojske Srbije novim borbenim vozilima „Lazar 3“ predstavlja značajan doprinos unapređenju operativnih sposobnosti Vojske.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovom prilikom ministar Stefanović obišao je proizvodne pogone „Borbenih složenih sistema“ u Velikoj Plani u kojima se radi na izradi „Lazara“, „Nore“ i „Miloša“, gde su mu predstavljeni ključni segmenti u procesu proizvodnje, rezultati rada i planovi za dalju proizvodnju.

Prema rečima ministra odbrane, u jedinicama Vojske Srbije za nekoliko nedelja naći će se i novi “Miloši”.

– Radujemo se jer vidimo napredak, vidimo da se ugovorne obaveze ispunjavaju i da ćemo do kraja godine imati veći broj i “Miloša” i “Lazara” u našem sastavu. Zahvalio bih se svima iz “Jugoimporta” i iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i svim radnicima ove fabrike koji su u prethodnom periodu naporno radili na razvijanju ovih vozila i njihovom ulasku u serijsku proizvodnju  – rekao je ministar Stefanović i najavio da očekuje i novine za predstojeći sajam “Partner”.

Foto: Ministarstvo odbrane

On je istakao i da se kontinuirano opremanje vojske, kao i investicije u domaću pamet i domaću industriju nastavljaju.

– Hoćemo da nastavimo sa opremanjem naše vojske, ali i da razvijamo nova savremena sredstva kojima će naše jedinice biti opremljene i sposobne da pokažu svima da ćemo našu Srbiju uvek braniti od svake vrste izazova. Mi smo potpuno posvećeni regionalnoj stabilnosti i miru, ali nećemo nikada dozvoliti da neko pomisli da Srbiju može vojnički da ugrozi, a da na to Vojska Srbije neće imati apsolutno najbolji mogući odgovor – izjavio je ministar odbrane.

Kako je istakao, nema jake Srbije bez njene jake vojske i zato investiramo novac u njeno opremanje, s ciljem da ona bude faktor odvraćanja i kadra da štiti svakog građanina i našu otadžbinu.

Foto: Ministarstvo odbrane

Direktor kompanije Jugoimport SDPR Jugoslav Petković istakao je da je reč o nastavku onoga što je rađeno prethodnih godina, kao i da je serijska proizvodnja odmakla daleko.

– Imali ste priliku da vidite i deo “Nora” koje će se uskoro naći u jedinicama Vojske Srbije,  „Miloše“, čiji smo već prvi kontingent isporučili, a sledeći, kao što je ministar rekao, u narednih petnaestak dana su spremni za testiranje. Imali ste priliku da vidite i “Noru” koju spremamo za Ameriku i to je naš ponos, jer smo jedna od retkih firmi koja je pozvana na testiranje, da bi ta haubica zvanično ušla u Oružane snage Sjedinjenih Američkih Država – istakao je direktor Petković.

Prema njegovim rečima, u pogonima je proces rada dobro organizovan i ide u dobrom smeru.

Foto: Ministarstvo odbrane

– Očekujemo već da za „Partner“ pokažemo, ako epidemiološka situacija bude to dozvoljavala, i neke novitete, i što se tiče točkaša, i što se tiče raketnog programa – najavio je direktor Petković.

Ugovor o kupovini „Lazara“ inače potpisali su pukovnik Aleksandar Cakić iz Uprave za nabavku i prodaju Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane i pomoćnik direktora JP „Jugoimport-SDPR“ Aleksandar Lijaković.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar