Novi USTAŠLUCI u Kninu: Oskrnavljen spomenik, MRŽNJA prema Srbima sve jača

U pitanju je betonski obelisk koji je podignut 1969. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen

Saborska poslanica Anja Šimpraga na sednici parlamenta izvestila je kako su ustaški znakovi i poruke mržnje ispisani na srušenom spomeniku na brdu Spas iznad Knina.

Reč je o betonskom obelisku koji je podignut 1969. godine u čast pogunulih kod oslobađanja Knina, a koji je 1995. godine miniran i srušen.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Najavljeno je da će se očistiti od poruka mržnje i ustaških simbola, a Šimpraga je u Hrvatskom saboru rekla da je rasistički i netolerantan govor sve prisutniji, a usmeren je protiv Srba, Roma i LGBT populacije.

“Taj spomenik, betonski obelisk podignut 1969. u slavu na poginule u bitci za oslobađanje Knina, visok je bio 25 metara, no stropoštao se na tlo u godinama nakon 1995., kada je organizirano miniran”, rekla je Anja Šimpraga i najavila da će Grad slučaj prijaviti nadležnoj policijskoj postaji. Spomenik će se očistiti, no ostaje spoznaja da nove generacije nismo uspjeli naučiti o pravim vrijednostima i poštovanju, rekla je Šimpraga i poručila da se kao društvo „moramo zabrinuti zbog sve prisutnijeg rasističkog i netolerantnog govora mržnje u javnom diskursu, usmjerenog prije svega prema Srbima, LGBT populaciji i Romima“.

Anja Šimpraga je kao dete 1995. godine u operaciji “Oluja” izbegla sa svojim sunarodnicima u Republiku Srbiju, da bi se vratila u hrvatsku u kojoj je danas poslanik ispred Samostalne demokratske srpske stranke.



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar