Voće i povrće je aktuelno tokom cele godine.
I sada je već postalo normalno da i tokom zime kupujemo ono koje je aktuelno tek na proleće, ili leto.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Međutim, mnogi od nas, žele da jedu isključivo domaće, odnosno, organske proizvode.
Većina prodavaca će vas, naravno, pri kupovini na pijaci, ubeđivati da su njihovi proizvodi 100 posto domaći i organski, kao i da je uzgoj vršen bez dodavanja ikakvih hemikalija, pesticida, ili bilo kakvih štetnih sredstava.
Ali, da li je to, zaista, tako i kako da znate da ne pokušavaju da vas prevare?
Prema ranijim standardima, jedan od kriterijuma za odabir organskog voća i povrća je bio oblik ploda.
Recimo, ukoliko je svaki paradajz iste boje i veličine, najverovatnije su tretirani hemikalijama.
Šef kuhinje jednog poznatog restorana kaže da je nešto drugo presudno. Tačnije, jedan jednostavan trik će otkriti da li prodavac pokušava da vas prevari.
“Lagano rukom pritisnite paradajz. Ako i pored pritiska ostaje čvrst i ako su svi u gajbici, ili na tezgi takvi, 100 posto su korišćene hemikalije u uzgoju. Onaj pravi, domaći paradajz će malo omekšati kada ga pritisnete”, otkrio je kuvar.
Komentari (0)