JEDINSTVEN

Danas se navršava pet godina od smrti Gage Nikolića, njegove kolege poručuju: Nema dana da ga ne POMENEMO

Eva Ras, Olga Odanović i Slavko Štimac prisetili su se pokojnog kolege u razgovoru za Objektiv

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Prošlo je tačno pet godina od kada nas je, posle duge i teške bolesti, napustio Dragan Gaga Nikolić.

Bio je najveći šmeker među glumcima, koji je voleo jednu ženu celog svog života i koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskom filmu, pozorištu i u srcima publike širom regiona.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Dragoslav Nikolić, kako je bilo pravo Gagino ime, rođen je 1943. u Beogradu. Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju.

1964. godine započeo je karijeru ulogom u filmu „Pravo stanje stvari”. Godinu dana kasnije, na špici za seriju „Dovoljno je ćutati” greškom su ga potpisali Dragan Nikolić, umesto Dragoslav, ali
glumcu to nije smetalo, već je prihvatio to ime.

Seka Sablić sa bolom u grudima progovorila o KUMOVIMA: “Nedostaju mi Dragan Nikolić i Milena Dravić”

Već 1967. ostavio je neizbrisiv trag kada je odigrao ulogu Džimija Barke u filmu „Kada budem mrtav i beo”. Ukupno je snimio 177 filmskih i serijskih ostvarenja, a neka po kojima će zauvek ostati zapamćen su: „Otpisani”, „Ko to tamo peva”, „Nacionalna klasa”, „Zona Zamfirova”, „Sabirni centar”, „Poslednji krug uMonci”, „Bolji život”… Prvobitno je bio član pozorišta „Boško Buha”, zatim Ateljea 212, pa i BDP, kao i Zvezdara teatra, a 80-ih godina igrao je i u pariskom pozorištu „Theatre de la Ville”.

Foto: Centar Film / AFP / Profimedia

Po njemu je nazvan bioskop u sklopu Ustanove kulture „Parobrod”, a 2017. u Vrnjačkoj Banji mu je podignut spomenik u prirodnoj veličini. Dobitnik je svih značajnijih filmskih nagrada: „Pavle Vuisić” za životno delo, Zlatna arena, Oktobarska nagrada, Zlatna medalja za zasluge u kulturnim delatnostima, ali i nagrada za najharizmatičnijeg muškarca 2009.

Osim po ulogama, glumac je bio poznat i po braku sa Milenom Dravić. Gaga i Milena su se upoznali na snimanju „Horoskopa”, davne 1969. kada je ona već bila poznata glumica, a njemu je to bio jedan od prvih filmova.

Foto: Printscreen

Njihovo nesvakidašnje venčanje i dan-danas svi prepričavaju. Oni su na pauzi snimanja filma „Kako su se volele dve budale” otišli do opštine, gde su „stali na ludi kamen”, a kuma im je bila koleginica Seka Sablić.

“Za brak koji traje četiri decenije može da se nađe više razloga da se on prekine, nego da opstane. Ali, najlakše je nešto preseći i završiti, mnogo je teže boriti se da se brak sačuva. Ponekad i mala svađa može da osveži dan”, rekao je Gaga jednom prilikom za Stori. Milena je umrla 14. oktobra 2018.

Foto: PrintScreen: Youtube

Dragana je volela ne samo publika nego i kolege, a neke od njih su se prisetile omiljenog Lepog Gage, kako su ga zvali.

“Mi smo bili kolege, prijatelji i komšije. Posle je postao i Milenin muž, ja njega prosto ne mogu da zaboravim… Dragan je bio veliki šmeker, veliki glumac i veliki prijatelj, on je bio sve naj. Bio je i mnogo lep, a to nam je bilo važno kada smo bili mladi. Uvek je govorio da se ne oseća dobro ako nije najlepši. Bio je duhovit i voleo je da se šali, pa je umeo da mi kaže: „Jao, pa ti si lepša i od mene”, rekla nam je Eva Ras.

“Sve najlepše što može da se kaže za nekog čoveka, to bih rekao za Gagu. Bio je divan i plemenit čovek, koga sam voleo i još uvek ga volim, kao i njegovu suprugu Milenu. Uvek ću ga se sećati”, rekao je Slavko Štimac za štampano izdanje Objektiva.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

“Gaga je bio sjajan dasa, veliki džentlmen i neponovljivi šarmer među glumcima. Bio je čovek od ukusa i stila u svakom smislu. Družili smo se i u kafani, u bifeu Ateljea, po primorju, putovanjima. On je čovek koji se ne zaboravlja”, rekao je Mima Karadžić.

“Gaga je bio jedinstven. Nema dana otkada je otišao, a da ga neko nije pomenuo. Eto, toliki trag je on ostavio. Imala sam sreću da snimam sa njim seriju „Selo gori, a baba se češlja”. Bio je plemenit i divan čovek i glumac. Nažalost, ovih dana je svima nama nekako blizu smrt, to nam postaje svakodnevica. Čovek počinje da se miri sa tim i da razmišlja da je možda tamo i bolje. Mnogi veliki glumci kao što su Manda, Glogovac, Gaga, Madžgalj, a sada i Komnenić, napustili su nas… Odlazak svih njih je veliki gubitak za kulturu i ceo narod”, ispričala je Olga Odanović prisetivši se Gage, ali drugih velikana srpskog glumišta.

Foto: Objektiv.rs

M.Marinović-L.Stojanović



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar