Kako da vas umesto smrada dočeka miris: Koliko dugo veš ZAISTA sme da stoji u mašini nakon pranja?

Zašto veš neprijatno miriše i kako to da sprečite

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/Freepik

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da ste ubacili veš da se pere i da niste bili u mogućnosti da ga odmah prostrete nakon pranja. Onda znate i za onaj neugodan miris koji vas je sačekao nakon otvaranja mašine. Da bi veš bio čist i mirišljav, neophodno je da ga izvadite odmah nakon pranja.

Ipak, moguće je ostaviti veš nekoliko sati u mašini, a da on zadrži miris i svežinu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ako se desi da morate da izađete iz kuće i da veš nema ko da izvadi, imajte na umu da on može da vas sačeka tamo gde ste ga ostavili i do 12 časova nakon pranja, ali u određenim uslovima.

Pre svega treba znati da li sama mašina sadrži bakterije i buđ i da li je prljava i neugodnog mirisa kada je prazna.

Foto: Freepik/freepik

Ukoliko je to slučaj, veš koji odmah izvadite nakon pranja imaće takođe neprijatan miris, koji će biti još izraženiji ukoliko takvu odeću ostavite nekoliko sati neraširenu.

U tom slučaju bi trebalo detaljno očistiti mašinu – mi predlažemo da sipate sirće na mesto gde inače sipate deterdžent i da uključite praznu mašinu da se opere, ukoliko već nemate program za čišćenje mašine.

Foto: Freepik/wexphoto

Drugi preduslov za svež i čist veš nakon dugog stajanja u mašini jeste da ste sipali tačno onoliko deterdženta koliko je propisano. Manje može biti nedovoljno, a više može imati kontraefekat, lepiti se za odeću. Kada je nedovoljno isprana, na nju se lako lepe i bakterije, pa je rezultat čak i odmah raširenog veša nečista odeća koja uz to nema baš najugodniji miris.

pixabay.com/JillWellington
Foto: Pixabay.com/JillWellington

Ukoliko se desi da osećate neprijatan miris, to je znak da je plesan već počela da se širi i da se veš ubuđao, pa ga je potrebno ponovo dobro oprati.

Ukoliko ipak osećate svežinu nakon otvaranja vratanaca, imate dve brige manje – ispravnu, čistu mašinu i manjak stresa kada ste u žurbi, a veš mora da sačeka da ga raširite.

 



Izvor: Objektiv.rs, miss7

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar