OBJEKTIV OTKRIVA

Stepanović OMETA dalju istragu: Predsednik Višeg suda prešao CRVENU LINIJU

Komentarišući skandalozno savetovanje da Kokeza zaobiđe poligrafsko ispitivanje, sagovornici Objektiva složni su u mišljenju da je sudija Stepanović prekoračio dozvoljenu crvenu liniju svojih nadležnosti sa očiglednom tendencijom da ometa dalju istragu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Visi sud Beograd

Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović oglasio se saopštenjem preko ove sudske institucije tvrdeći da ne poznaje predsednika Fudbalskog saveza Srbije Slavišu Kokezu, kao i da nije tačno, kako prvi čovek FSS tvrdi, da ga je posavetovao da ne ide na poligraf.

Burno reagujući na Kokezin iskaz, sudija Stepanović se oglasio saopštenjem pokušavši da se ogradi od moguće odgovornosti koju bi imao ukoliko se daljom istragom utvrdi da su Kokezine reči istinite.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Apsolutna je neistina da je predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović savetovao predsednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Slavišu Kokezu da ne prihvati poligrafsko ispitivanje, jer ga i ne poznaje, pa nije mogao ni ga da ga savetuje – saopšteno je iz Višeg suda.

Kako se dodaje u ovom dopisu, iznošenje ovakvih neistina u pojedinim medijima veoma je indikativno i očigledno usmereno kao pritisak na dalje postupanje suda i urušavanje integriteta sudske institucije koja je nadležna za postupanje u predmetima organizovanog kriminala.

“Viši sud podseća da je Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta izglasao amandmane na Izveštaj o Srbiji izvestioca Vladimira Bilčika, u kojima su apostrofirani predmeti koji moraju biti rešeni ukoliko Srbija želi da nastavi svoj pregovarački put u pogledu Poglavlja 23. Zbog toga pita – zašto su svega četiri dana nakon što je izašao ovaj izveštaj, sudije i predsednik suda pred kojim su upravo u toku krivični postupci o kojima je reč, predmet senzacionalističkog izveštavanja pojedinih provladinih medija, koje se zasniva jedino na neistinama?”, piše u saopštenju Višeg suda, te se dodaje:

– Kome može da smeta nepristrasno postupanje suda u pomenutim sudskim predmetima. Ovo nije prvi put od osnivanja Posebnog odeljenja da sudije i tužioci prolaze kroz medijske pritiske.

ZLOUPOTREBA FUNKCIJE

Komentarišući skandalozno savetovanje da Kokeza zaobiđe poligrafsko ispitivanje, sagovornici Objektiva složni su u mišljenju da je sudija Stepanović prekoračio dozvoljenu crvenu liniju svojih nadležnosti sa očiglednom tendencijom da ometa dalju istragu.

Foto: STARSPORT/Pedja Milosavljevic

“Saopštenje Višeg suda u Beogradu je vrhunac nemorala i bestidnosti. Kao da ga je pisala politička stranka. Neverovatno je da se funkcija predsednika Višeg suda zloupotrebljava za lične obračune i politikantske interese”, napisao je na Tviteru advokat i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Vladimir Đukanović.

DOBROVOLJNO NA POLIGRAF

Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan izričit je u tvrdnji da Stepanović ovim saopštenjem ometa važnu istragu koja se tiče prevrata u državi i atentata na njenog lidera.

“Ovde je reč o tome da je jedan građanin dao informaciju  o tome da mu je drugi građanin preporučio da izbegne poligraf. To nikako ne može da bude pritisak na sud. Ja da sam na mestu sudije Stepanovića dobrovoljno bih se javio da idem na poligraf, pa bih lako dokazao ko je u pravu, a ko ne. Ne bih sigurno dozvolio da izdajem saopštenja i zloupotrebljavam instituciju Višeg suda. Ovako smatram da on svesno ometa istragu”, poručuje Karan za naš list.

NEMA DILEME DA SE POZNAJU

Ovom izjavom je Kokeza, smatra nekadašnji obaveštajac Božidar Spasić, uzdrmao temelje sudskih odluka po kojima su se kriminalci puštali na slobodu, a čime se, kako ističe za Objektiv, sabotiraju važni procesi koji raskrinkavaju kriminalne strukture na svim nivoima.

“Sudstvo kod nas smatra da je bogomdano i nije spremno da se upusti u borbu sa mafijom, bar kad je reč o konkretnom sudiji koji se pominje u ovoj aferi. Kokeza nije neko sa ulice, pa da bi se slučajno setio Stepanovića. Teško je izmisliti nekog da ga je odgovorio od poligrafa. Obojica su javne ličnosti i nema tu dileme da li se oni uopšte poznaju. Tek ćemo da vidimo zbog čega sudija beži od poznanstva sa Kokezom”, kaže Spasić.

Piše: Goran Mitrović

OVU I MNOGE DRUGE ZANIMLJIVE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 2. MART

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

  1. Svaka osoba zaposlena u javnom sektoru pogotovu sudije trebalo bi da idu na poligraf dobrovoljno kad god država posumnja u njihov rad

    Odgovori
  2. Ne razumem zašto verujete Kokezi. Ko je on da proziva bilo koga. Znači imamo otuženog za teška krivična dela i on prozove bilo koga iz suda, vlasti i opozicije i sad neko treba da se pravda, ne razumem. Evo ja kažem da Spasić izmišlja i da je plaćen za to. Ako ne ode na poligraf on ugožava sudsvo i zakonodavnu vlast.

    Odgovori

Ostavite komentar