Vučić predao vakcine BiH: Srećan sam ako spasemo 5 ili 10 života

Vučić je rekao da želi da donese nešto što pripada svim našim balkanskim narodima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/instagram

Predsednik Aleksandar Vučić predao je danas u Sarajevu kontingent od 5.000 vakcina kompanije “AstraZeneka”, koje Srbija donira Bosni i Hercegovini.

“Želim da se zahvalim Srbiji koja se stavila na raspolaganje BiH. Odnos između Srbije i BiH su dobri, ali ima još pitanja koje treba rešavati. O njima smo upravo razgovarali. Jedna od najboljih ideja je ideja predsednika Vučića da se organizuje jedan veliki forum BiH i Srbije u Beogradu. Mi smo to prihvatili. Robna razmena između Srbije i BiH može biti veća”, rekao je Dodik.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Velika je stvar da danas vidimo dolazak ovih vakcina i na najbolji način govori o politici Srbije”, dodao je Dodik.

Zatim se okupljenima obratio Vučić.

“Nisam došao da posebno govorim o vakcinama, mi smo obezbedili 10.000 doza za BiH da bismo im pomogli. Nije važno ko je nabavio vakcine, zato što je to važno za zdravlje građana. Mislim da to može da pomogne u Bosni i Hercegovini svim lekarima pre svega, koji rade u crvenoj zoni i nekim starijim ljudima. Ja sam srećan ako time možemo da spasemo 5 ili 10 života. Ovo je velika i važna stvar. Koje god vakcine budu želeli građani BiH mi ćemo im dostaviti. Srbija će uskoro imati vakcine čak 5 proizvođača. Ne treba da se svađamo i opanjkavamo pred evropskim medijima, živimo jedni pored drugih i nikog bližeg nemamo. Danas, kada smo očekivali pomoć mnogo moćnijih, mi se oslanjamo jedni na druge. Mi u Srbiji ne možemo biti srećni ako nisu oni u Srajevu, Banjaluci, Bjeljini ili bilo kom drugom mestu u BiH. Na sastanku sam rekao da razmisle da napravimo veliki samit Srbije i BiH u Beogradu na svim nivoima, najveći do sada”, rekao je Vučić.

“Lepo je što vam se dodvoravamo, da nas pomazite, a ni jednu vakcinu nismo dobili. Ali, pomoćiće prvi komšija i zato je ovo moj apel”, rekao je on.

Posle toga su usledila pitanja novinara.

Odgovarajući na pitanje da li je Srbija uradila posao EU u dostavljanju vakcina, Vučić kaže da je Srbija to uradila kao komšija i prijatelj.

– Ne pada mi na pamet da radim posao EU, ponašamo se kao komšije i prijatelji. Jeste li dobili vi u Sarajevu vakcine u EU? Niste. Nismo ni mi u Srbiji. Kad dobijemo, uvek ćemo da kažemo “hvala”. Mi smo na evropskom putu. Ovo nije posao, već nešto što bi normalan, komšije. Što se tiče primedbi, evo rekao sam da traže koju hoće. Astra Zeneka je odlična vakcina, nije problem ona. Žele da govore o nekim lošim namerama Srbije. Kakve namere imamo u Sarajevu? – rekao je Vučić, govoreći i o izjavi Bisere Turković da “ova vakcina nije kvalitetna”.

On je rekao da niko nije kasnio na sastanak, već je on došao ranije.

Dodik je rekao da je izjava ministarke bila glupa i da je poznata po takvim izjavama u poslednje vreme.

– Saglasan sam sa Vučićem oko pitanja EU, u svakom slučaju ne treba sprečavati druge ljude da koriste te vakcine. Republika Srpska je koristila podršku Srbije i vakcinisali smo 3.500 ljudi. Ovo je jedan od najvažnijih pitanja o solidarnosti – rekao je Dodik.

Foto: Youtube/Printscreen

Vučić je rekao da ne misli da je Srbija blizu vanrednog stanja.

– Ja ne mogu da govorim o tome, ja ne mislim da smo blizu vanrednog stanja. Ono što je važno i što je nova ideja, zamoliću Anu (Brnabić), Vladu i ministra finansija da izgradimo još jednu kovid bolnicu oko područija Novog Sada. Testiramo mnogo i hospitalizujemo dosta ljudi. Dolaskom još 500.000 vakcina u petak rešiće dosta problema. LJudi su siti, žele da rade, da se kreću, tako da ne verujem da smo blizu vanrednog stanja, to je na Vladi da odluči – rekao je Vučić.

Foto; Printscreen/tanjug

Bilo je najavljeno da će Vučića na aerodromu dočekati kompletno Predsedništvo BIH, ali je izostalo prisustvo hrvatskog člana Željka Komšića.

Uoči odlaska, Vučić je za sarajevske medije, rekao da je veoma srećan što može da dođe u Sarajevo i da donese prve doze vakcina.

To, kaže, nije pomoć, već je “nešto što pripada jednako svima nama”, a Srbija je, kako dodaje, “imala tu sreću da obezbedi više vakcina”.

Nakon predaje vakcina, Vučić se sastao sa članovima Predsedništva BiH, nakon kojeg su predviđene izjave za medije.

“To je ukupno 10.000 doza. Sutra 5.000 doza, a za koji dan još 5.000 doza. Mislim da je to posebno važno za zdravstvne radnike koji rade u crvenoj kovid zoni u BiH. Moja poruka je da mi moramo da se okrenemo jedni drugima, da ne mislimo da su nam svi drugi značajniji, a da je važno koliko ćemo toga lošeg da kažemo o onima koji su nam najbliži”, naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je podsetio da je i ranije govorio o balkanskim narodima koji imaju ogromnu snagu, ogromnu moć kada su jedinstveni.

Sa predsednikom Srbije, u Sarajevu je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

BiH je treća zemlja u regionu kojoj Srbija donira vakcine, nakon Severne Makedonije i Crne Gore.

Predsednik Vučić poslao MOĆNU PORUKU uoči posete Sarajevu: “Moramo da se okrenemo jedni drugima”



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar