ŠOKANTNO

Ona je prava DARA iz Jasenovca: Žena dokazima šokirala naciju, imala je 7 godina kada je preživela MASAKR

Razdvajanje od majke bilo je nešto najstrašnije za nju i braću, a nikada nije i neće zaboraviti vrisku mališana koje odvode od roditelja

Foto: Printscreen/Youtube

Jelena Buhač Radojičić je još kao dete preživela golgotu jasenovačkog logora, a na konferenciji za medije govorila o filmu “Dara iz Jasenovca”.

Ona je navela kako je ona, zapravo, “Dara iz Jasenovca”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Film vrsnog reditelja Predraga Gage Antonijevića, snimljen je na bazi moje istinite priče. Ja sam zapamtila kako su ubili brutalno, preda mnom, onu ženu koja je sakrila zlato u punđi, majka nije mogla da mi skloni pogled iako je okrenula moju glavu ka kecelji. Ta trauma ostala je trajno zabeležena, kao i trenutak kada su nas razdvojili od naše majke i kada su mi odneli brata. Nekada me sve te traume bude noću. Imala sam sreće. Spasila me je Diana Obekser Budisavljević. Međutim, ni danas ne znam sudbinu moga brata, jer smo bili razdvojeni. Možda i moj brat živi negde i ne zna da je Srbin, jer bio je samo beba”, rekla je na početku Jelena.

Buhač Radojičić je tokom konferencije pokazala i logoraške kartone.

“Došla bih i na jednoj nozi samo da pokažem logoraški karton lično, da bi se skinula anatema sa filma o Dari iz Jasenovca gde su neobavešteni novinari napisali da se radi o “srpskoj mitomaniji” i fikciji, da se Jasenovac nije dogodio i da nije bio logor za Srbe. Imala sam samo sedam godina, a već sam bila u logoru Jasenovac. Izgubila sam 89 članova bliže i dalje porodice. Jasenovac se zaista desio. Aušvic se zaista dogodio. Zato zaustavimo reviziju. Još smo živi. Sećamo se. Budimo glas nevinih žrtava”, rekla je Jelena.

Foto: Printscreen/Happy

Inače, u tekstu iz 2017. godine, Jelena je opisala kroz kakve sve strahote je prošla. Ustaše su joj ubili oca, brata, babu i dedu.

Sa majkom Anom i dva brata Živkom (9) i Ilijom (2) stigla sam u aprilu u jasenovački logor Stara Gradiška. Bili smo stalno gladni, dobijali smo samo jedan obrok, a kažu da su nam u taj jedini obrok sipali sodu, ali verovatno ne dovoljno da nas ubije”, priča Jelena.

Logoraši su stalno bili gladni, nije bilo soli, hleba, a vodu su pili iz bunara koja se mešala sa fekalijama, jer su oko bunara zatvorenici vršili nuždu.

Foto: Printscreen/Happy

“Još se sećam da sam stalno bila gladna, ali da mi je majka objasnila da smo u logoru i da nema hleba. Sećam se da sam stalno vadila mrvice iz njenog džepa”, priča Jelena.

Razdvajanje od majke bilo je nešto najstrašnije za nju i braću, a nikada nije i neće zaboraviti vrisku mališana koje odvode od roditelja.

 

Izvor: Kurir

Komentari (5)

Ostavi komentar

  • Sram te bilo Nama S.Rodjena sam poslije rata i nisam imala ni baku,ni djeda.Moj tata je sedmo djete i vratio se iz rata u potpuno praznu kucu.Treba spominjati i treba biti dosadan,jer neonacizam buju kako na Balkanu tako i u svjetu.Dara iz Jasenovca je blaga varijanta stvarnosti.

   Odgovori
 1. Stradanja u logorskom kompleksu Jasenovac su djelimično prikazana u filmu. Događale su se i daleko groznije stvari.
  Ali zločini u potkozarskim selima koji su se događali prilikom zarobljavanja srpskog naroda, radi odvođenja u logore, nisu bili ništa manje svirepi.
  Druga sam poratna generacija Gradiškog Potkozarja i od malih nogu o tome sam slušao od preživjelih – rodbine, prijatelja, komšija…
  Svaki ravnodušan, a pogotovu negativan odnos prema filmu “Dara iz Jasenovca” je moderni genocid !!!

  Odgovori

Ostavite komentar