Ni Kim Džong Un ne sluša svoju suprugu: Zašto žene u Severnoj Koreji ubeđuju muškarce da ostave cigarete?

Neki analitičari smatraju da je potrebno na snažniji način odvratiti ljude od te navike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

Kako se zemlja poput Severne Koreje nosi sa brojem pušača, koji je među najvišim u svetu, kada njen vođa šalje pogrešnu poruku tako što redovno puši u javnosti?

Veliki broj kampanja protiv pušenja sproveden je u toj zemlji, u kojoj prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, puši gotovo polovina muškaraca i nijedna žena.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ranije ovog meseca donet je zakon po kom se u Severenoj Koreji zabranjuje pušenje na javnim mestima i donose pravila koja će narodu obezbediti „kulturno i higijensko” okruženje, piše BBC.

Ali državni mediji često prikazuju vrhovnog vođu Kim Džong Una sa cigaretom u ruci, što daje loš primer. Šta se, onda, u toj zemlji tačno postiže merama protiv pušenja?

Šta kaže zakon?

Zakon o zabrani pušenja, usvojen početkom novembra, postavlja niz pravila koja sve institucije, organizacije i građani „moraju da poštuju kako bi zaštitili živote i zdravlje naroda”.

Zakon pooštrava „pravnu i društvenu kontrolu proizvodnje i prodaje cigareta i pušenja, u skladu sa državnom politikom prohibicije duvana”.

U njemu se takođe pominju i mesta na kojima je pušenje zabranjeno, kao što su prostori namenjeni za „političku i ideološku edukaciju”, pozorišta i bioskopi, obrazovne ustanove, ustanove za javno zdravlje i javni prevoz. Pominju se kazne, ali državni mediji nisu saopštili o kakvim kaznama je reč.

Nekoliko dana posle izglasavanja zakona državna informativna agencija CKNA izvestila je da bi pušači mogli biti podložniji korona virusu, prema navodima „lekara i stručnjaka iz celog sveta”.

Kada je započeta kampanja protiv pušenja?

Napori da se zabrani pušenje postali su redovni pošto je Severna Koreja potpisala Okvirnu konvenciju o kontroli duvana Svetske zdravstvene organizacije, ratifikovanu 2005. godine.

U okviru Zakona o kontroli duvana u toj zemlji, natpisi s upozorenjima pojavili su se na pakovanjima cigareta i istaknute su zabrane pušenja na javnim mestima.

Kako izveštava KCNA, 2019. je sprovedena „žustra” kampanja u kojoj su pušači informisani o „štetnosti” te navike. Državni mediji takođe su tvrdili da su preduzeti koraci kako bi se ograničio uvoz inostranog duvana.

Korejska centralna televizija je one koji puše ujutro i uveče okarakterisala kao “nesavesne” ljude, kako izveštava sajt The Daily NK iz Seula.

Deka (91) RASPLAKAO ceo svet: Majci teško bolesnog mladića ponudio vakcinu, ali je odbijen zbog OVOGA

Ove godine je pokrenut sajt koji nudi informacije o štetnosti duvana.

“Nauka i informacije su važne u kampanji protiv pušenja”, objavila je propagandna kuća Arirang Meari.

Vođa – hronični pušač…

Međutim, Kim Džong Un je težak pušač i često se može videti sa cigaretom tokom svojih poseta – bilo da obilazi dečji kamp ili nadzire raketnu probu.

U februaru 2019. snimljen je kako puši na pauzi tokom putovanja vozom u Vijetnam, gde se po drugi put susreo sa američkim predsednikom Donaldom Trampom. Njegova sestra Kim Jo Džong mu je pridržavala pepeljaru.

Prema izveštavanju nekih medija, priča se da je Kima njegova supruga, Ri Sol Ju, nagovarala da prestane, ali da je on “ne sluša”.

Je li istina da žene ne puše?

Broj pušača u Severnoj Koreji je godinama bio visok, a i dalje je takav – iako se čini da vrlo postepeno opada.

U izveštaju Svetske zdravstvene organizacije za 2019. navodi se da 46,1 odsto muškaraca starijih od 15 godina u zemlji puši.

Prema tim podacima, nijedna žena nije pušač. To je verovatno zato što severnokorejsko društvo gleda s prezirom na žene pušače.

„To da žene puše u javnosti predstavlja kulturološki i društveni tabu, čak i u odnosu na Južnu Koreju, i posebno se odnosi na mlađe žene. U Severnoj Koreji neke udate ili starije žene puše u privatnosti”, izjavio je za BBC monitoring Džejms Banfil, direktor američke nevladine organizacije KorejanaKonekt koja deluje u Severnoj Koreji.

„Pušenje u Severnoj Koreji je bilo, a i danas je, namenjeno muškim konzumentima. Pušenje ima svoju ulogu u severnokorejskoj muškoj društvenoj, poslovnoj i vojnoj kulturi. Prekomerno konzumiranje duvana i zavisnost društveno su prihvatljivi kod muškaraca”, tvrdi Min Čao Čoj, novinar specijalizovanog sajta NK njuz.

U stvari, žene se pojavljuju u držanoj kampanji koja je trebalo da obeshrabri muškarce da puše.

Državna televizija emitovala je program po imenu „Visoko kvalitetni i omiljeni predmet koji ugrožava život”, u kom su žene grdile muškarce koji puše, nazivajući ih „imbecilima koji remete okolinu”.

Bez obzira na kulturni kontekst i polne predrasude, od posledica koje izaziva pušenje, umire veliki broj ljudi.

Prema podacima koje je prikupio Tobako atlas, svake godine u Severnoj Koreji više od 71.300 ljudi umre od bolesti uzrokovanih konzumiranjem duvana.

U poređenju s tim, Australija – zemlja sa istim brojem stanovnika – godišnje beleži 22.200 smrti povezanih s konzumiranjem duvana.

Šta se, onda, postiglo ovim kampanjama?

Neki zdravstveni stručnjaci smatraju da su inicijative ostavile traga.

„Manje od polovine broja odraslih muškaraca, iliti 46,1 odsto, puši: taj procenat je 2009. godine iznosio 52,3 odsto. Tokom više od 20 poslednjih poseta Severnoj Koreji, za 13 godina, primetio sam da u Pjongjangu ima manje pušača, posebno među mlađim muškarcima”, izjavio je za BBC monitoring Ki B Park, direktor Projekta za korejsku zdravstvenu politiku pri medicinskom fakultetu na Harvardu.

Ali čini se da poruke nisu jasne, pošto cigarete u Severnoj Koreji nisu skupe i lako se nabavljaju.

„Kao i mnoge zemlje, Severna Koreja teži ka ostvarenju svoje vizije savremenog, u koju potpadaju i neke moderne zdravstvene politike, kao što je smanjenje broja pušača. Razlika između težnji režima i onoga što se dešava u stvarnosti je često velika, i taj jaz se ogleda u razlici između državne politike prema pušenju i pušačke kulture koja cveta”, navodi Min Čao Čoj.

A neki analitičari smatraju da je potrebno na snažniji način odvratiti ljude od te navike.

„Kampanje protiv pušenja verovatno su usmerene na smanjivanje broja pušača na određenim mestima. U Severnoj Koreji osim čiste snage volje nema mnogo mehanizama koji bi pomogli čoveku da ostavi duvan”, tvrdi Banfil.

Zamislite koliko bi snažnu poruku poslao vođa svojim primerom kada bi odlučio da ostavi duvan. Naravno, ne možemo znati kada i da li će se tako nešto ikad desiti.

Majka deteta (4) koje je umrlo tokom onlajn nastave: Sin mi je mrtav zbog JEDNE STVARI, odmah je bacite

Izvor:

Komentari (1)

  1. I mene muz ubedjuje da prestanem. Ne vredi, kutija mi ode dok kazes keks. Skoro da vise ne koristim upaljac samo palim jednu da drugu.

    Odgovori

Ostavite komentar