Kako uštedeti novac uz male promene ponašanja: Energetska efikasnost za udoban život

Ukoliko je uključen celu noć, monitor će potrošiti energije koliko je dovoljno za zagrevanje šest večera u mikrotalasnoj rerni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Promo

Energetski efikasnim ponašanjem u kući ili stanu mogu da se ostvare primetne uštede u potrošnji električne energije, a potom i novca kroz manji račun za struju. Najvažnije je da energetski efikasno ponašanje ne smanjuje komfor, odnosno ne utiče na kućne poslove i dnevne obaveze, jer ne zahteva odricanja, samo malo discipline u menjanju sitnih navika. Time se i smanjuju potrebe za resursima koji su neophodni za proizvodnju energije, tako da povećanje energetske efikasnosti ima sličan uticaj kao dodavanje još jednog izvora ekološki čiste energije na elektromrežu.

Iako na prvi pogled ne izgleda tako, mali kućni aparati nisu toliko „mali“ kada je reč o potrošnji električne energije. Tako uvek treba isključiti računar kada se ne koristi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ukoliko mora da radi, može da se isključi makar monitor, jer on troši više od pola energije celog sistema. Ukoliko je uključen celu noć, on će potrošiti energije koliko je dovoljno za zagrevanje šest večera u mikrotalasnoj rerni.

I efikasnijom upotrebom mikrotalasne rerne, može da se uštedi energija. Ta rerna greje od krajeva prema sredini, pa ukoliko se sprema raznovrsnija hrana, veći komadi hrane trebalo bi da se postave sa spoljne strane posude, a tanji i manji komadi s unutrašnje strane.

Da bi se zagrejala voda u grejaču koga je zahvatio kamenac, potrebno je znatno više energije. Zato je neophodno redovno čistiti grejač od vodenog kamenca. I naravno, treba zagrevati samo onoliko vode koliko je potrebno.

Punjači za mobilne telefone i laptopove troše energiju i kada su uređaji napunjeni i kada su odvojeni od punjača. Dokaz za to je činjenica da su punjači koji su uključeni u utičnicu, a nisu u funkciji punjenja – i dalje zagrejani.

Ako je nekoliko uređaja na maloj udaljenosti, vredi ih uključiti u jedan produžni kabl, da bi mogli svi zajedno da se uključe i isključe jednim pritiskom na dugme pri odlasku iz stana ili pre spavanja. Nema potrebe da crpe energiju, posebno ako ste, na primer, na godišnjem odmoru.

Kuhinja je prostorija u kojoj se najviše bespotrebno rasipa električna energija. Uvek treba da se poklopi posuda u kojoj se kuva. Na taj način se toplota duže zadržava u posudi, a i smanjuje se kondenzacija pare po kuhinji. Kuvajući sa poklopcem može da se uštedi i do 20 odsto električne energije za kuvanje.

Posudu treba prilagoditi količini hrane koja se sprema. Priprema manje količine hrane u velikoj posudi znači gubitak energije. Takođe, prilikom pripreme kafe i čaja treba grejati samo potrebnu količinu vode. I opet, treba prekriti džezvu poklopcem ili tacnom da bi voda što pre proključala. Dno posude treba da bude glatko i ravno. Hrana će se brže skuvati ako posuda prijanja bolje na grejnu ploču šporeta.

Isključiti iz utičnice

„Stendbaj“ funkcija kod raznih kućnih uređaja troši i do šest odsto električne energije u domaćinstvu. Konkretno, televizor u „stendbaj“ režimu troši i do 24 odsto energije u odnosu na vreme kad je uključen.



Izvor: PR tekst

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar