OBJEKTIV ISTRAŽUJE

Zašto nosimo CRNINU za pokojnikom? Sveštenik objašnjava pravu simboliku: Još jedna boja se vezuje za SMRT

Crnina je vekovima unazad najjednostavnija boja kojom se iskazuje isključivanje svih drugih boja iz života

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

U srpskom narodu je crna boja uobičajeno posmatrana kao oznaka žalosti, pa se tako prilikom isrpaćanja pokojnika na večni počinak ljudi obavezno odevaju u tamnije tonove. Međutim, simbolika crne boje je malo komplikovanija, a njeno značenje se razlikuje kako od prostornog, tako i od vremenskog konteksta.

Crna boja je bila obavezan vid svojevrsnog pravila koje je diktiralo socijalno prihvatljive i neprihvatljive postupke. Nepisano pravilo u našem narodu je od davnina podrazumevalo da oni koji ostanu bez člana porodice ili druge bliske osobe ne samo da ga ispraćaju u crnini, već nastavljaju da je nose i tokom perioda od 40, ili čak godinu dana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, ova boja nije uvek i svugde bila oznaka tuge, a u devetnaestovekovnoj Zapadnoj Evropi predstavljala je obeležje ženskog seksipila. Takav trend dobio je svoje mesto i u najvećim književnim delima čije su se heroine odevale u crne haljine time naglašavajući svoju senzualnost.

Tako je Lav Tolstoj svoju Anu Karenjinu na samom početku dela odenuo u crnu haljinu, naglašavajući njen jedar vrat sa bisernom ogrlicom, sugerišući na taj način da je ona seksualno biće, kao i usledelu preljubu. Na sličan način su i mnogi drugi evropski pisci svoje junakinje odevali u crno, a taj trend se vremenom preneo i na filmsku industriju.

Sveštenik Gligorije Marković za Objektiv.rs objašnjava zbog čega se ona u okviru crkvenog učenja poima kao čista suprotnost devetnaestovekovnim evropskim trendovima.

Foto: Printscreen/Youtube

– Crna boja u sebi sadrži ceo spektar mogućih kolora, i ona je od drevnih vremena u civilizaciji čovečanstva imala simboliku tame, a sama smrt je oduvek bila povezana sa tamom. Isto tako, u hrišćanskoj tradiciji su i druge boje vezane za simboliku vaskrsenja, tako da se hrišćanstvo u suštini ipak ne svodi na boje.

I tamno ljubičasta boja isto tako označava boravak u svetu pokojnih, a crkva to najbolje oslikava u tome što u toku službi i različitih praznika menja boje svojih odeždi koje zapravo svedoče o određenim događajima Božijeg carstva. Crnina je vekovima unazad najjednostavnija boja kojom se iskazuje isključivanje svih drugih boja iz života – govori sveštenik.

TAJNI SIMBOL na srpskim vozačkim dozvolama krije neverovatnu priču: Da li ga primećujete? (FOTO) 

Verski analitičar Draško Đenović ovo tumači kao kulturološku, više nego religijsku razliku.

Foto: Printscreen/Youtube

– Kod nas i sveštenici nose crne mantije uglavnom. To je više kulturološka stvar, nego što je religijska. Nigde nije propisano da treba da se nosi crnina, jednostavno to je u našem narodu usvojeno, kao što je kod nekih drugih na primer plava boja i to ne možemo vezivati za crkvu.

Dobar deo Zapadne Evrope nosi crninu kao znak žalosti, setimo se kada je predsednik Kenedi ubijen da je njegova supruga bila u crnini, imamo takođe i primer engleske kraljice koja je, kada je sahranjivala svoju majku, takođe bila u crnini. To je više odraz kulture. Nigde nije propisano koliko dugo moramo da se nosimo crninu i to radimo isključivo srcem. Na primer, u vreme moje bake, kad umre svekrva, oblačila se crnina i nikad se više nije skidala, a danas tako nešto nikome ne pada na pamet. Tako da, verujem da ovo nije versko-religijsko pitanje, nego čisto kulturološko – objašnjava Đenović.

Vezujete deci crven konac i krstite se u prevozu? Pročitajte kakve opasne GREHE Srbi čine zbog sujeverja 

Činjenica je da, iako se crna boja većinom povezuje sa nesrećom i negativnim stvarima, s druge strane simboliše eleganciju i senzualnost.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar