Lekari objasnili koliko puta dnevno je NORMALNO imati veliku nuždu i kada morate da se ZABRINETE

Ovde je najvažnija reč - doslednost

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Postoje različita mišljenja o tome koliko puta dnevno je potrebno ili “normalno” imati veliku nuždu.

Nekome je uobičajeni ritam – jednom dnevno, kod drugih nekoliko puta u toku jednog dana…

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Razlike oko učestalosti stolice mogu lako da nas uplaše, jer ih doživljavamo kao znak onoga šta se dešava u našem telu.

“Na primer, pacijenti su znali da dođu kod mene prestravljeni zbog straha od unutrašnjeg krvarenja, dok ne bi spomenuli da su prethodne večeri jeli cveklu”, priča doktor Zak Tarner koji je odlučio da demistifikuje pitanje koliko puta dnevno je “normalno” imati veliku nuždu.

Nakon što ga je pacijent pitao koliko je puta dnevno normalno imati veliku nuždu, jer on to radi jednom, a neki njegovi prijatelji i tri puta dnevno, Tarner kaže da je odgovor – za svaku osobu drugačiji.

Foto: Freepik/gpointstudio

“Dakle, nema broja kojim bismo odredili što je kod toga generalno zdravo. Reč koja je tu jedino važna je: doslednost. Osoba koja ide u toalet tri puta dnevno tokom celog svog života podjednako je “normalna” kao i čovek koji ima nuždu jednom u dva dana. Sve dok ste dosledni u tim navikama, ne biste trebali da se brinute”, tvrdi on.

Važno je da ne požurujete pražnjenje creva, odnosno, odvojite dovoljno vremena za to. Takođe, to nikad ne bi smelo da bude uz naprezanje.

Dok obavljate nuždu, sedite uspravno. Nemojte se grbiti iznad moblnog telefona, što mnogi rade.

“Promene u dijeti i nedovoljno vežbanje su prvi faktori koji mogu dovesti do nepravilnog pražnjenja creva. Osim toga, kako starimo, skloniji smo zatvorima. Vlakna su ključna za redovno pražnjenje creva”, navodi Tarner.

Muškarac u kupatilu gledaFoto: Freepik/pressfoto

Preporučuje se stalni unos vlakana iz voća, žitarica i povrća. Jabuke, avokado, pasulj i brokoli, na primer, vrlo su bogati dijetalnim vlaknima, kaže Tarner.

“Stolica odražava unutrašnjost creva. Trebala bi da izgleda poput glatke ispucale kobasice. Smeđa boja povezana je s razgradnjom crvenih krvnih stanica u našem telu. Mogući razlog za zabrinutost može da bude činjenica da je vaša stolica konstantno tvrda, kvrgava ili vodnjikava. Ako nešto od toga preovladava, ili se stalno izmenjuju ove dve varijante, svakako posetite doktora”, upozorava Tarner.

On dodaje i da obavezno morate da odete kod lekara ako vas boja stolice podseća na krv, ili se čini crvenom, odnosno crnom, slično talogu od kave.

Još jedan znak upozorenja zbog kojeg odmah morate kod doktora je jak, probadajući bol u stomaku dok praznite creva.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar