30. rođendan kultnog klasika “Kad jaganjci utihnu”: Film koji su zaboravili da nominuju za Oskara

"Klaris, da li će jaganjci ikada utihnuti?"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/ Buffy Buff

Kultni klasik “Kad jaganjci utihnu” sada slavi svoj 30. rođendan. Smatra se jednim od najboljih horor trilera svih vremena. Podario nam je najbolje uloge koje su u svojim bogatim karijerama odigrali Entoni Hopkins, Džodi Foster i Ted Levin. Jedan je od samo 3 filma koji su osvojili 5 velikih Oskara. Međutim, da li ste znali da je studio prvobitno zaboravio da ga nominuje za Oskara?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Film nam je doneo jednog od najboljih filmskih negativaca svih vremena – Hanibala Lektora. Strah u kosti su nam uneli talenti Hopkinsa i režisera Džonatana Demija. Kako su njih dvojica uspeli da preplaše publiku?

Pa režiser je odlučio da nam prvo kroz govor drugih likova predstavi Hanibala kao najvećeg monstruma. Kada ga prvi put vidimo na ekranu već znamo da je reč o jednom od najjezivijih zločinaca. Režiser maestralno započinje scenu u kojoj se Hopkins prvi put pojavljuje. Vidimo gradaciju među zatvorenicima kada Klaris ide kroz zatvor da razgovara sa Lektorom. Kako prolazi pored ćelija zatvorenici su sve luđi i više nepredvidivi, pa mi sami u svom mozgu stvoramo sliku da bi Hanibal onda trebalo da bude najgori zločinac.

Klaris i doktor Lektor ponovo na okupu: Hopkins i Džodi Foster obradovali fanove kultnog filma (VIDEO)

Međutam, tu nam režiser razbija i ruši sva očekivanja – Hanibal deluje normalno, mirno i čak i ljubazno. Upravo ta njegova očigledna normalnost nas tera da stalno budemo na ivici i da nikada ne znamo šta očekujemo od njega. Na percepciju Hanibala utiče i rekacija same Klaris koja ga se očigledno boji. Vidimo da on nju ne može da povredi, pošto je iza rešetaka, ali ona se idalje oseća bespomoćnom, kao i mi. Njihova dinamika je najvažniji element filma, i pored odličnog scenarija nam je i odlično vizuelno prikazana. Da li ste primetili da Hanibal uvek gleda pravo u kameru ili delo, dok Klaris uvek gleda nagore i baš zbog toga nam odaje utisak straha. Takođe, Hopkins uvek zauzima ceo kadar, dok je Fosterova uveku sitna u širokom kadru.

Glumci su bili fenomenalni u svojim ulogama, sada je jako teško da poverujemo da ni Hopkins, ni Fosterova nisi bili prvi izbor za uloge. Naime, režiser je prvobitno želeo da Klaris igra Mišel Fajfer. Fajferovu je uznemirio scenario i odustala je od glavne uloge. Takođe, pre Hopkinsa su mnogi veliki glumci bili u redu za ovu ulogu. Prvobitno je Hanibala Lektora trebalo da igra Šon Koneri, Hopkins je tek kasnije dobio ulogu.

Dobro jutro, Klaris: Ovako izgleda nastavak filma “Kad jaganjci utihnu” (VIDEO)

Zanimljivo je da Džodi Foster i Entoni Hopkins nisu uopšte razgovarali tokom snimanja. Fosterova je rekla da se jako plašila Hopkinsa. Oni su imali samo 4 scene u filmu. Objasnila je da je Entoni sve vreme bio iza rešetaka i staklene pregrade i da su scene snimali na daljinu, baš onako kako ih mi vidimo na filmu. Na pauzama ga je izbegavala. Tek mu je na samom kraju snimanja priznala da ga se uvek plašila. Hopkins je tada rekao da se i on nje plašio i da je uvek imao tremu kada je trebalo da snimaju scenu zajedno. Fosterova je malo pre početka snimanja dobila svog prvog Oskara, Hopkins je bio impresioniran njenim talentom.

Kao što znamo “Kad jaganjci utihnu” je zasnovan na romanu pisca Tomasa Harisa. Deo je serijala o doktoru Hanibalu Lektoru, a ovo je drugi deo serijala. Prvu knjigu “Crveni zmaj” je objavio 1981. godine. Zatim su usledili “Kad jaganjci utihnu” (1988) i “Hanibal” (1999), kao i “Uspon Hanibala” (2006).

Sama knjiga je izuzetni cenjena, a dodatnu popularnost joj je doneo film. Haris je priznao da nikada nije pogledao film “Kad jaganjci utihnu” i da nikada neće. Plašio se da će Hopkinsova gluma, koju su svi hvalili, promeniti kako on gleda na Hanibala. Znao je da se slično desilo piscu Džonu le Kareu, koji je bio impresioniran glumom Aleka Ginisa, da je lik Smajlija prilagodio njemu.

Novi roman iz pera tvorca ozloglašenog zlikovca Hanibala Lektora

Zbog velike popularnosti filma bilo je očigledno da će autori hteti da adaptiraju i druge knjige. Entoni Hopkins je snimio filmove “Hanibal” (2001), kao i “Crveni zmaj” (2002). Sada su mnogi i zaboravili da ti filmovi postoje. Fosterovu je u ulozi Klaris zamenila Džulijan Mur, dok je Evard Norton postao Vil Grejam, čuveni lik iz knjiga. Godine 2007. je snimljen i film o Hanibalovim ranim godinama sa novim glumcem. Godine 2013. godine je serija “Hanibal” sa Madsom Mikelsenom i Hjuom Densijem donela uspešniju adaptaciju priče o Hanibalu i Vilu Grejamu. Pred publiku uskoro stiže i serija “Klaris”, tako da je priča o Hanibalu još uvek popularna i zanimljiva publici.

Međutim, najzanimljiviji deo priče o filmu “Kada jaganjci utihnu” ima veze sa dodelom Oskara. Naime, 1991. godine je studio, koji je bio pred bankroptom, zaboravio da film nominuje za Oskare. Kako je film izašao u februaru, mogao je iste godine da se takmiči za prestižnu nagradu. Te godine je dodela bila tek krajem marta. Međutim, studio je bio u problemu, a nisu ni znali šta mogu da očekuju od neobičnog horora, ovaj žanr obično ne prolazi dobro na velikim dodelama nagrada. Međutim, kritika je odmah bila odlična, odmah je postao kultni klasik, a Fosterova i Hopkins su dobili brojne pohvale. Tek sledeće godine je studio film nominovao.

Mads Mikelsen na Sarajevo film festivalu: “Teško je bilo igrati Hanibala Lektora posle Hopkinsa”

To je jedan od rethih filmova koji se takmičio za Oskara pogrešne godine tj. godinu dana kasnije. I ne samo da se takmičio, osvojio je svih 5 velikih Oskara – za najboljeg glumca, glumicu, film, režisera i scenario. Postao je jedan od samo 3 filma koja su ovo uspela, a to su “Dogodilo se jedne noći” i “Let iznad kukavičjeg gnezda”.

Izgleda da jaganjci nikada neće utihnuti!

Teorija koja će promeniti kako ste gledali na film

Film je i dan danas omiljen među publikom svih generacija. Međutim, skoro je javnost oduševila nova teorija o planu Hanibala Lektora, koju su smislili fanovi. Ova teorija će potpuno promeniti to kako gledate na film.

Oslanjajući se na radnju romana “Crveni zmaj”  fanovi tvrde da je Hanibal poznat kao psihijatar koji negativnu utiče na svoje pacijente i da često manipuliše njima kako bi ispunio svoje ciljeve. Sada filmska teorija predlaže ideju da je Hanibal taj koji je Bufalu Bili, kroz terapiju, ranije predložio da ubija žrtve na određeni način. Ideja je da je Hanibal odbio da mu pruži pomoć i da ga je sam naveo da poludi, i da mu je sugerisao šta tačno da radi. Na taj način je dobio keca u rukavu.

Ova teorija predlaže da je Hanibalu Bil uvek bio plan B. Tj. da je znao da ukoliko bude uhapšen može da sa policijom podeli informacije o serijskom ubici i zatraži bolje uslove. Znao je da će promena zatvorskih uslova i nepažnja policije dok se bavi serijskim ubicom biti njegov ključ za beg. Znao je da će tek tako moći da pobegne, što i učini. Bil je bio Hanibalov izum i spas.

Šta vi mislite?

N.T.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar