MISTERIJA

U ovoj pećini se dešavaju UŽASNE stvari: Sve se pretvara u kamen, a TAJNA leži u jednoj ženi (VIDEO)

Ovaj lokalitet se dovodi u vezu sa legendarnom proročicom, a turiste šokira ono što ugledaju tamo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Engleski gradić Knersborou u severnom Jorkširu krije tajne od kojih ćete se doslovno naježiti! Ovaj grad na pravi pogled predstavlja uobičajeno mirno mesto, idealno za život sa porodicom, a u njegovoj okolini nalaze se i reka Nid, ali i lekovita banja.

Jedan od njegovih simbola jeste i razrušeni zamak po kome je ovo mesto i nazvanao, i predstavlja veoma popularnu turističku destinaciju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pored razonode i neobične arhitekture celokupnog mesta, ono što turistima privlači pažnju jeste i pećina Šipton, koja se nalazi na samom izlazu iz grada, a u njenoj unutrašnjosti se nalazi i takozvani “padajući” bunar, gde voda pretvara u kamen sve što dotakne.

Naime, ovaj lokalitet se dovodi u vezu sa legendarnom proročicom – majkom Šipton (oko 1488. – 1561.), rođenom kao Ursula Sautej i navodno suprugom Tobija Šiptona.

Prema staroj legendi, ovaj proročica je rođena u upravo ovoj pećini tokom jedne snažne oluje. Njena majka imala je samo 15 godina kada ju je dobila, a iako su je mučili da prizna ko je otac, ona to nikad nije otkrila. Usled osude porodice i prijatelja, nesrećna žena je bila primorana da Ursulu podiže sama bez ičije pomoći, a prema narodnim narativima, nekoliko godina su njih dve provele u upravo ovoj pećini.

MISTERIJA REŠENA: Naučnik otkrio šta je čudovište iz Loh Nesa? (VIDEO) 

Za ovu proročicu se tvrdilo da je izgledala jezivo, nalik na vešticu, a da je najveći deo svog života posvetila knjigama i paranormalnim stvarima. Prema predanju, ova proročica je retko napuštala pećinu,i to samo u slučajevima kada bi otišla u okolnu šumu u potrazi za lekovitim biljem od kog je kasnije spremala magične napitke.

Ursula je doživela 73 godine, za njena proročanstva je saznao ceo svet, a jednom joj je u posetu došao i kraljev kardinal u potrazi za predskazanjima. Međutim, ono što mu je rekla majka Šipton, ga je potpuno razbesnelo, pa je naredio da je spale na lomači.

Međutim, to se nije dogodilo, ali je izdato naređenje da je ne sahrane po crkvenim običajima, pa tako do danas nije otkriveno mesto na kom ona počiva. Od tada, prema pričama, voda koja teče kroz pećinu i bunar, navodno pretvara u kamen sve što dodirne.

Ova pećina je prava atrakcija za turiste širom sveta, još od 1630. godine. Prema naučnim tvrdnjama, objašnjenje leži u činjenici da voda sadrži neuobičajeno visok procenat minerala pa stvara čvrstu mineralnu ljusku oko stvari sa kojima dođe u dodir, baš kao što stalaktiti nastaju u pećinama.

Ovaj proces skamenjivanja traje između tri i pet meseci, a posebno je interesantna činjenica da sve što turisti ostave ispod vodenog mlaza, kada se vrate nakon određenog perioda, ugledaju samo dodatno kamenje.

Na čitaocima ostaje da prihvate ovo misteriozno objašenjenje, ili da veruju procenama naučnika koji u ovoj čudnoj pojavi vide prirodan proces skamenjivanja. Međutim, ostaje činjenica da narodne legende i lokalni narativi privlače turiste širom sveta.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar