Porodica Milojević kod Čačka decenijama se bavim istim poslom: Nemamo RASHODE, a ovo je naša priča (FOTO)

U Milojevićima važi pravilo "nema hleba bez motike"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Rina

Tri genenaracije Milojevića ovih dana imaju pune ruke posla. Spanać posejan u prvoj polovini oktobra stigao je za seču i već se naveliko ovo povrće distribuira do domaćih kupaca. Spanać seju parcijalno, u 13 plastenika , na površini od 24 ara. A, ovo povrće samo sebi je osiguralo plasman jer se ne prska, ne tretira hemikalijama i kao organski sam sebi je pronašao mesto na tržištu.

„Uvek se vodim parolom da proizvodim kvalitetno i samo ono što bi pre svega dao svojoj deci i unucima da jedu. Sa druge strane, ovakva, organska proizvodnja sa sortom dolfi postiže količinu od dva do dva i po kilogram po jednom kvadratnom metru. Nemamo rashoda, osim troškova semena koji se kreću od osam do deset hiljada dinara “, kaže Miroslav Milojević.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Proizvodnjom tri povrtarske kulture do profitabilnosti

Distribucija spanaća iz plastenika Milojevića završava se za mesec dana i već naveliko teku pripreme zemljišta za setvu krompira. Mladi krompir već će u prvim danima maja biti spreman za domaće tržište, a nakon krtole, sledi setva mlade paprike, ajvaruše.

“U plastenicima se obrću tri kulture, spanać, krompir i paprika. Po prvi put ove godine posadiću boraniju, koja će biti neka vrsta mog ličnog ogleda, a sa druge strane poboljšavam kvalitet zemljišta za papriku” – dodaje Miroslav.

U Milojevićima važi pravilo “nema hleba bez motike”, pa su tri generacije uključene u povrtarsku proizvodnju, ne samo u plastenicima, već i na otvorenom gde se spremaju parcele za setvu luka.

Najmlađim Milojevićima, desetogodišnjem Andriji i osmogodišnjoj Eleni povrtarstvo nije strano, jer se od malih nogu uče da samo radom mogu postići uspeh i zadovoljstvo da zimuju na planini i letuju na moru.

“Ne nosim ja samo gajbice, već radim ravnopravno sa dedom. Idem u školu, završim obaveze i odmah izlazim napolje. Sada je sezona vađenja spanaća i nemamo puno vremena jer ne sme da preraste. Ujedno kada taj deo završim, selim se u susedni plastenik i počinjem setvu krompira”, kaže Andrija Milojević.

Podrška svima je Slobodanka Milojević, ujedno i stub porodice. Ova supruga, majka i baka postiže sve, od obaveza u kući, pomoći dece oko škole, do održavanja kompletnog imanja.

“Sve se stigne, kada se hoće. Sa Elenom se sada bavim i oko cveća jer volimo da se sve šareni sa prvim prolećnim suncem. Na nagovor predsednika mesne zajednice prijavili smo se na konkurs za prvu baštu Srbije i nismo verovale kada smo osvojile prvu nagradu. To nam zaista puno znači jer Elena mnogo voli cveće i trudi se da svake godine unese neke novine koje dvorište čini posebnim”, kaže Slobodanka.

Dok sa jedne strane tajna uspešnog povrtarstva leži u odabiru tri kulture koje će se smenjivati i na tržištu pojaviti kada je najveća potražnja, Milojevići smatraju da je kvalitet onoga što proizvedu na plodnoj moravskoj zemlji presudan za profitabilnost povrtarske proizvodnje, kao i složna porodica koja zajedničkim radom postiže rezultate.



Izvor: RINA

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar