Današnje ubistvo podsetilo Srbiju na likvidaciju Arkana: Pre 20 godina otvorila se Pandorinu kutija užasa

Arkan i Skole imali su brojnih nesuglasica, a o tome je svedočio i Dragan Nikolić Gagi, saučesnik u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
BL01-20000115-PRIJEDOR; REPUBLICA SRPSKA; BOSNIA & HERCEGOVINA: Picture dated October 1995 taken in Prijedor, 50km from Banja Luka, of Zeljko Raznatovic, aka "Arkan", saluting his troops. Indicted Serb warcrimes suspect Zeljko Raznatovic, has been killed in a shooting in Belgrade on Saturday, 15 January 1999, sources in a hospital emergency ward said today. Serb warlord Arkan was shot in the head in a shooting in the loby of the Intercontinental Hotel in Belgrade. He later died in hospital. EPA PHOTO / EPA FILES

Vest da je tokom noći na Miljakovocu brutalno likvidran Zoran Uskoković (22), sin poznatnog kriminalca Zorana Uskokovića – Skoleta, čije ime i nosi, ponovo nas je vratilo u surovo vreme kriminalnih obračuna iz devedesetih godina prošlog veka u Srbiji.

Pretpostavlja se da je Uskoković mlađi krenuo kriminalnim stopama svoga oca, koji je takođe ubijen u sačekuši u tom delu Beograda aprila 2000. godine, tri i po meseca nakon ubistva Željka Ražnatovića Arkana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

A upravo je Arkanovo ubistvo otvorilo Pandorinu kutiju užasa koji ostavlja dug krvavi trag u srpskom podezmlju i 20 godina posle…

Zoran Uskoković Skole je zapravo bio blizak Ražnatovićev saradnik, ali “biznis” i kome će koliki deo kolača pripasti razorio je to prijateljstvo.

Skole je, kako se verovalo, životom platio to što su ga “zemunci” smatrali jednim od organizatora ubistva Željka Ražnatovića Arkana 15. januara 2000. u hotelu “Interkontinental”. Iako Uskoković nije direktno učestvovao u pucnjavi, glavni akteri ovog zločina – Dobrosav Gavrić, Milan Miki Đuričić i Dragan Nikolić Gagi bili su povezani sa njim. Podsetimo i to da su u beogradskom hotelu uz Arakana ubijeni i Milenko Mandić i Dragan Garić, dakle radilo se o trostrukom ubistvu.

A kako je sve počelo i koja je uloga Zorana Uskokovića Skoleta?

Da je Skole bio prijatelj sa Arkanom i njegov saradnik, pričao je i sam Uskoković.

Tako je u svojoj poslednjoj ispovesti, koji je inače dao “Blicu” nekoliko meseci posle Arkanovog ubistva i pošto se vratio u Srbije iz inostrastva, i sam to potvrdio. Nedugo zatim je ubijen u sačekuši na Vidikovcu, periferiji Beograda.

Skole je u tom intervjuu demantovao da je imao bilo šta sa Arkanovim ubistvom i istakao je da je zbog takvih insinuacija imao problema u privatnom i poslovnom životu. Naglasio je tada i da je prvi izjavio saučešće Arkanovoj udovici – Svetlani Ceci Ražnatović. Osim toga, potvrdio je priče o “zajedničkom biznisu u vezi sa fudbalom” sa Arkanom, što će se kasnije ispostaviti da je i bio okidač za raspad prijateljstva i saradnje, a zatim ubistva i osvete.

Objektiv ugostio mistične iscelitelje: Sebi sam izlečio kičmu, a prijatelju sam našao tri tumora

– Čitav Beograd zna da smo Arkan i ja imali zajedničke poslove u vezi sa fudbalom, da smo ulagali u dobre igrače, ali da smo sarađivali i u drugim poslovima. Bili smo dobri prijatelji. Nikada nismo razmenili ružnu reč, niti dolazili u situaciju da se zbog nečega posvađamo. Kad je Arkan ubijen, zvao sam i Cecu i Mandićevu porodicu da izjavim saučešće. Dao sam umrlice prijateljima. Niko od uhapšenih za ubistvo u istrazi me nije pomenuo – rekao je tada Skole u intervjuu.

Međutim, Arkan i Skole imali su brojnih nesuglasica, a o tome je svedočio i Dragan Nikolić Gagi, saučesnik u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana.

Okidač za raskol Skole-Arkan – transfer fudbalera Lazetića

I Nikolić je imao zajedničke “poslove” sa Arkanom i Skoletom. O tome i kako je sve puklo u biznisu sa domaćim fudbalom otvoreno je govorio u ispovesti za “Kurir”. Okidač je bio, kaže – transfer fudbalera Nikole Lazetića u inisotranstvo.

Nikolić u toj izjavi 2017. godine nije skrivao da su u to vreme imali zajedničke poslove sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, ali i prijateljski odnos i zajednička druženja na proslavama. Potvrdio je spekulacije da su on, Uskoković i još neke osobe imali udela u transferu Nikole Lazetića u inostranstvo i da je tako kulminirao već komplikovan odnos sa Arkanom u tom poslu.

– Trebalo je da imamo pola od transfera. Takođe, ja i Skole bili smo ortaci u polovini transfera omladinskog reprezentativca Aleksića u inostranstvo – ispričao je Gagi Nikolić.

Novac, kako tvrdi, nisu dobili. Znao je da Ražnatović, s kojim je u to vreme najbliži bio Skole, “ima nezgodnu narav i da će kad-tad doći do problema”.

– Pre toga, sa Željkom Ražnatovićem bili smo u korektnim odnosima, s tim što je Skole bio opčinjen njime toliko da je počeo da ga imitira. U leto 1997. sam mu rekao: „Poznavajući Arkana, znam da bliskost s njim mnogo košta“, naročito jer je Skoletu dozvolio da se poziva na njegovo ime. Rekao sam mu tada da će pre ili kasnije doći do svađe. Skole je bio iznenađen, ali još tada sam mu rekao da ću, kada do toga dođe, i tada biti uz njega. Tako je i bilo – ispričao je Nikolić.

Transfer Nikole Lazetića iz Obilića desio se 1998. godine, kad je fudbaler prešao u turski Fenerbahče. Navodno, za taj transfer klubu iz Beograda isplaćeno je šest miliona maraka. O transferu Nikole Lazetića bilo je reči i na suđenju pripadnicima „zemunskog klana“. Ivana Tulović, tadašnja devojka Branka Jevtovića Jorge, inače bivša žena Ljubiše Buhe Čumeta, svedočila je da je pre ubistva Jevtović dobijao pretnje zbog novca od transfera Lazetića.

Legija je rekao: Pobijte sve Arkanove ubice!

Koliko god da je Skole pokušao da se “opere” od ubistva Arkana, pa čak i preko medija, samo nekoliko meseci od ubistva Ražanatovića i svoje poslednje ispovesti, Skole je brutalno likvidiran u akciji zemunskog klana koju je naredio lično Milorad Ulemek Legija.

Samo nekoliko nedelja posle likvidacije Ražnatovića u “Interkontinentalu” svi koji su na bilo koji način optuživani za učešće u atentatu ubijani su jedan za drugim, u sačekušama, iz automobila u pokretu… I to, kako je trvdio svedok saradnik u postupcima za ubistvo premijera Zorana Đinđića i zločine “zemunskog klana” – po naređenju Legije.

Novi detalji sramne pljačke Karađorđevog muzeja: Lopovi su tačno znali šta rade

Dosta toga iz strašnog perioda devedesetih i početka 21. veka izašlo je na videlo kada su pre nekoliko godina progovorili svedoci saradnici. “Legija je naredio – pobijte sve Arkanove ubice!”, jedan je od šok iskaza Miladina Suvajdžića, poznatijeg kao Đura Mutavi, svedoka-saradnika.

On je u svom iskazu u Specijanom sudu direktno optužio bivšeg komandanta JSO da je naredio „zemuncima“ da osvete ubistvo Željka Ražnatovića Arkana.

Suvajdžićevo izjašnjavnaje bilo je dosta konfuzno, prenosili su mediji, a kada ga je sudija Snežana Jovanović zamolila da pojasni ono što je ispričao, on je rekao: “Dušan Spasojević nam je rekao da je Legija naredio osvetu za ubistvo Željka Ražnatovića”.

Šta se Skoletu još stavljalo na dušu

Skole je 1992. godine bio osumnjičen za učešće u ubistvu Branislava Perovića, inspektora Trećeg odeljenja u kafiću “Bakardi”. Oslobođen je za to, ali je kružila priča da su Dejan Zoraja i Dejan Jakšić za novac preuzeli krivicu.

Povezivan je i sa ubistvima Milorada Vlahovića Vlaje, savetnika u UKP MUP Srbije i Dragana Simića, načelnika OUPO Savski venac, ali nisu prikupljeni dokazi da bi se našao na optuženičkoj klupi.

Takođe je dovođen u vezu i sa trgovinom narkoticima i prodajom ukradenih automobila, ali i švercom cigareta i nafte.

Kako je ubijen

Uskoković je ubijen 27. aprila 2000. u vatrenom okršaju u beogradskom naselju Vidikovac. Sa njim je poginuo i njegov telohranitelj, policajac Miloš Stevanović.

Likvidaciji je prethodila jurnjava automobilima, a na njihov automobil pucano je iz “audija” u pokretu.

Ispaljena je kiša metaka iz kalašnjikova i pištolja i pravo je čudo da niko od prolaznika nije stradao u unakrsnoj vatri pošto se sve odigravalo oko 16 sati.



Izvor: Blic

Komentari (1)

  1. Sta je bre sve radio u Bosni Arkan, dosta je majki zaplakalo za svojom decom I muzevima koje je ubio, Arkan je bio najveci ubica, lazov, prevarant,lopov krao je zlato I novce po bih i kitio Cecu. Stigle ga suze I kletve majki kojima je Arkan ubiao decu . Prokleta porodica

    Odgovori

Ostavite komentar