OBJEKTIV OTKRIVA

Otkriven NOVI, najpouzdaniji način testiranja na koronu! Uskoro stiže u Srbiju, a mnogima se NEĆE SVIDETI

Dr Goran Belojević navodi da kod nazalnih briseva efekat nije potpun kao kod onih koji se uzimaju iz rektuma

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Uzimanje brisa za test na koronavirus iz analnog otvora najnoviji je hit u laboratorijama u svetu. U Kini se već nedeljama građani testiraju na ovaj način, a uskoro ti testovi stižu i u Evropu. Upravo uzimanje brisa iz analnog otvora je, prema rečima stručnjaka, najpouzdanije.

Kako za Objektiv navodi šef Katedre za higijenu i medicinsku ekologiju na Medicinskom fakultetu dr Goran Belojević, ovi testovi povećavaju šanse za otkrivanje kovida-19 čak i kod onih koji nemaju nikakve simptome, piše i štampanom izdanju lista Objektiv.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

VIRUS SE DUGO ZADRŽAVA U CREVIMA

Prema njegovim rečima, analni ili rektalni bris za testiranje na smrtonosnu zarazu je pouzdaniji jer se virus unosi gutanjem preko pljuvačke, prolazi kroz digestivni trakt i duže se zadržava u crevima.

,,Samo dupli test je pouzdan, a takva procedura je preskupa. Dupli test može biti nazalni i kombinovani, nazalno-analni, odnosno rektalni. Ako su oba pozitivna, osoba je pozitivna. Isto važi i ako su negativna. Analni test je pouzdan jer koronavirus ostaje u izlučevinama u anusu, dok kod nazalnih briseva efekat nije potpun pošto virus može iščeznuti iz grla i nosa”, objašnjava doktor.

Profesor Belojević uverava da kod pandemije kovida-19 ključnu ulogu imaju probiotici, upravo zbog toga što je glavno mesto ulaska virusa crevo. – Mislim da bi se smrtnost smanjila sa 70 na 20 odsto ukoliko bi se u lečenju pacijenata na respiratorima primenjivali probiotici. Pluća obolelih od kovida-19 potpuno su ispala iz funkcije, preplavljena su tečnošću i praktično više i ne rade. Zato moraju da se mehanički šire, i to podsredstvom probiotika, a ne antibiotika – napominje on.

Nije tačno da oni koji ŽELE PORODICU ne treba da se vakcinišu: Rešena dilema za sve mlade u Srbiji

PACIJENATA NA RESPIRATORU, SEDAM UMIRE

Profesor Belojević navodi da se nedavno čuo s direktorom Infektivne klinike KC Srbije dr Goranom Stevanovićem, jer ga je uznemirila statistika, koja pokazuje da od deset pacijenata na respiratoru – sedam umire.

,,To je kategorija pacijenata koji se zovu „morituri”, oni koji će umreti. Ovaj izraz potiče od gladi jatora u koloseumu, koji su pozdravljali Cezara očekujući da će umreti boreći se jedan protiv drugog. Predložio sam da se kod deset pacijenata koji su u komi, ako to njihova rodbina odobri, pokuša s probioticima i oksigenom terapijom”, kaže dr Belojević.

Rat oko vakcina ne jenjava: “Brisel želi da Britanci umru kako bi Evropljani mogli da žive“

DVE GODINE DA SE UGASI EPIDEMIJA

Naš sagovornik ističe da je novi soj koronavirusa u stvari ista infekcija, koja se neprekidno menja. Ona, kako objašnjava, u jednom momentu može toliko da se promeni da vakcina više neće delovati.

,,Dve godine je potrebno da se ugasi jedna ovakva epidemija. Virus će proći sam od sebe. Do kraja godine neće se prokužiti više od 30 odsto svetskog stanovništva”, kaže dr Belojević.

Ove i mnoge druge tekstove čitajte u štampanom izdanju Objektiv.

 

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar