Ništa od isporuke VAKCINA: Hrvatima se zdravstveni sistem raspada!

Obećane doze ćemo teško dobiti, kaže Capak

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/bs

Direktor HZJZ-a Krunoslav Capak osvrnuo se u Dnevniku HTV-a na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i na kašnjenje dogovorenih doza cepiva.

Strašna NESREĆA na putu u BiH: Automobilom naleteli na GRTALICU, dvoje POGINULIH u jezivom sudaru

– Pfizer nam je smanjio broj doza za sledeće tri isporuke. Ono što nam dolazi u sledeće dve nedelje je smanjeno za 14 kutija, po 975 doza. Mi smo dobili 11 kutija cepiva manje, to nas razočarava i otežava nam sprovođenje plana vakcinacije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Hrvatska je već trebalo da dobije 4800 doza Moderninog cepiva,ali to je odloženo pa će ono stići u nedelju. Kada je reč o cepivu AstraZenece, još se čeka registracija.

– AstraZeneca je prva pregovarala sa svim zemljama EU, obećavali su da će već u decembru biti isporučene velike količine cepiva. I u njihov razvoj cepiva EU je uložila velik novac i od njih smo najviše očekivali. EU traži od njih da isporuka počne ranije i da se ispoštuju potpisani ugovori. Mi se nadamo da će se situacija popraviti, ali teško da ćemo dobiti obećane doze, rekao je Capak za HRT.

Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC /bs

Neke su zemlje uspele nabaviti cepivo iako se nisu na vreme uključile u pregovore s proizvođačima, a Capak na to kaže da mu se čini da neće doći do pravedne raspodele.

-EU je uradilasve da to bude pravedna raspodela prema broju stanovnika, ali čini nam se da do te pravedne raspodele neće doći. Zemlje koje su individualno pregovarale i dale više novca očito su dobile više nego što smo mi, rekao je.

Svi koji su primili prvu dozu Pfizerovog cepiva, i drugu će dobiti na vreme.

Na kraju se osvrnuo i na mogućnost popuštanja epidemioloških mera u Hrvatskoj. Iako je situacija bolja, ne možemo biti potpuno zadovoljni, posebno zbog opasnosti od novog soja virusa.

– Razgovori se još vode, mi ćemo tu odluku na vreme pripremiti. Sigurno će biti određenih popuštanja.



Izvor: Jutarnji.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar