“U sudu ne sede BUDALE”: Poznati advokat otkrio koliko će trajati suđenje Miki Aleksiću i šta je PROBLEM

Toma Fila je uveren da će ovakav sudski proces potrajati

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Vladimir Šporčić

Miroslav Mika Aleksić (69), čuveni profesor glume koji je osumnjičen da je godinama silovao i zlostavljao na desetine svojih učenica, mogao bi i da se izvuče na sudu.

Najpoznatiji srpski advokat Toma Fila kaže da, ako nema čvrstih materijalnih dokaza silovanja, na sudu će se sve svesti na reč žrtava i okrivljenog Aleksića, a tada dokazivanje ide znatno teže. Veliki problem je i to, napominje Fila, što je od pojedinih silovanja i zlostavljanja do hapšenja profesora prošlo mnogo vremena.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Fila zato navodi da u ovom slučaju treba sačekati da bude podignuta optužnica.

– Faza istrage je u toku i ne treba jurcati sa zaključcima. Treba videti da li će se dići optužnica i za koja sve dela i tek tada možemo da pričamo o slučaju. Kada se krivično delo silovanja i zlostavljanja prijavi posle izvesnog protoka vremena, dolazite u poziciju da, ako se i podigne optužnica, a optuženi sve negira, sudskom veću je jako teško da utvrdi ko govori istinu – žrtva ili optuženi. Naravno, tu će svoje mišljenje reći i veštaci psiholozi – kaže Toma Fila i dodaje:

– Moramo imati poverenje u institucije sistema. Znate, u sudu ne sede budale. To su profesionalci sa velikim životnim iskustvom, koji dobro znaju svoj posao. Oni ozbiljno posmatraju i cene sve što bude rečeno i na osnovu toga odlučuju da li je neko kriv ili nije…

Viši tužilac ODBIO ZAHTEV advokata Mike Aleksića: Otkriveni novi detalji slučaja koji je potresao Srbiju 

Upravo zbog toga Toma Fila je uveren da će ovakav sudski proces potrajati.

– Neće ovo ni slučajno biti brzo gotovo. Suđenje će trajati minimum dve godine jer će i sudije i tužioci imati mnogo posla… – procenjuje Fila.

Foto: Objektiv.rs/Vladimir Šporčić

S njim se slaže i advokat Saša Nikolić, bivši zamenik okružnog tužioca u Beogradu, koji kaže da će u ovom postupku odbrana Mike Aleksića od starta biti u prednosti.

Milena i Iva će pogledati silovatelja u oči: Advokat izneo sve detalje suđenja Aleksiću 

– Tužilaštvo će imati veoma težak zadatak. Pošto se radi o slučajevima zlostavljanja koji su se desili pre više godina, biće veoma teško da se sve to i dokaže. U ovom trenutku, koliko mi je poznato iz medija, tu su samo izjave oštećenih, a nema konkretnih materijalnih dokaza. Pretpostavljam da će tužilaštvo naložiti njihovo psihološko veštačenje i eventualno saslušanje svedoka iz neposredne okoline žrtava – kaže Nikolić, koji naglašava da bi na odluku suda mogao da utiče i veći broj devojaka koje optužuju Aleksića.

– Ostaje da se vidi i da li će značajan broj izjava žrtava biti dovoljan za optuženje Aleksića. Po mom mišljenju, trenutno je odbrana u prednosti i smatram da je Aleksićev branilac Zoran Jakovljević s pravom žustro reagovao kada je tražio izuzeće tužioca, jer postoji sumnja u njegovu pristrasnost, s obzirom na ogromnu medijsku pažnju koja prati ovaj slučaj. Jedan od osnovnih postulata prava kaže: ‘Bolje pustiti sto krivih nego osuditi jednog nevinog.’

Jedinstveni slučaj

I advokat Nebojša Perović smatra da će tužilaštvo u toku istrage protiv Mike Aleksića imati mnogo problema, jer će se na sudu teško dokazati optužbe.

Advokat pitao Miku da li je SILOVAO neku od devojaka: Isplivali detalji razgovora, evo šta mu je PRIZNAO 

– Krivična dela za koje se tereti Aleksić su među najtežim u moralnom smislu. Kako sam saznao iz medija, više žrtava silovanja je u pitanju, neke su ranije zlostavljane, a neke u skorijem periodu. Kod tih ‘skorijih žrtava’ je, osim njihovog svedočenja, moguće naći i neke druge dokaze, u smislu svedoka i slično. Moram istaći da se, bez obzira na težinu krivičnog dela, mora poštovati pretpostavka nevinosti iako se radi o dosad jedinstvenom slučaju na području Srbije. Verujem da će ovo suđenje biti praćeno kao u filmovima, ali samo dokazivanje biće izuzetno teško. Na tužilaštvu je sada veliki posao, a sud će, verujem, u skladu sa svim dokazima, bez obzira na raspoloženje javnosti, doneti pravilnu odluku – objasnio je Perović.

Podsetimo, Miroslav Aleksić je uhapšen u subotu, 16. januara, nakon što su ga glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić optužile da ih je seksualno zlostavljao dok su bile maloletne. Tim optužbama se pridružilo još skoro trideset devojaka i njihova saslušanja su u toku, dok je Aleksić u pritvoru. Za sada, tereti se za sedam krivičnih dela silovanja i osam nedozvoljenih polnih radnji, za šta mu preti do 15 godina zatvora.



Izvor: Informer

Komentari (1)

  1. Bilo bi dobro da se slozima da u sude ne sede budale. Ali ako se nadje neko kao ona cuvena Mirjana Ilic koja je dosudila 240 godina robije za onog tatonca od kojih jedan nije ni bio u Beogradu, drugi je snimljen kamerom 2 km dalje i tako redom svasta mozemo da ocekujemo od "slobodnog sudijskog uverenja."

    Odgovori

Ostavite komentar