Ministar Stefanović prisustvovao svečanosti: Obeležen Dan Medija centra „Odbrana“ (FOTO)

Daleke 1879. godine, Srbija je bila među prvih 10 zemalja u Evropi koje su imale svoje vojne novine,

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ministarstvo odbrane

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas svečanosti povodom Dana Medija centra „Odbrana“ i 142. godine vojne štampe u Srbiji u Domu Vojske Srbije. Tom prilikom, ministar Stefanović uručio je novinarsku nagradu „Ivan Marković“ za najbolji prilog u 2020. novinarki RTS Biljani Radulović i specijalno priznanje za televizijsku emisiju Ljubici Zdravković Džonov sa RT Vranje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Čestitajući praznik, ministar Stefanović naglasio je da Medija centar „Odbrana“ možda ove godine ima manje aktivnosti zbog korone, ali da to nije umanjilo kvalitet rada ove veoma važne institucije za celu zemlju. Govoreći o istorijatu vojne štampe, Stefanović je podsetio da je tadašnji ministar vojni Jovan Mišković u svojoj naredbi o pokretanju „Ratnika“ naveo da je „vojska bez svog lista, kao čovek bez govora“.

Daleke 1879. godine, Srbija je bila među prvih 10 zemalja u Evropi koje su imale svoje vojne novine, koje su opstale i kroz najteže periode ratova i stradanja našeg naroda, sve do danas. Novine, čije su generacije redakcija bodrile naš narod i čuvale tradiciju i koje su opstale do danas, ne više pod imenom „Ratnik“, već „Odbrana“, u duhu boljeg vremena – rekao je ministar Stefanović.

On je dodao da je Medija centar „Odbrana“ kroz novinsko-informativnu i izdavačko-kulturnu delatnost institucija koja prezentuje rad Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, upoznaje čitaoce i gledaoce sa aktuelnostima u oblasti odbrane u savremenom svetu, ali ujedno ne dozvoljava da prepustimo srpsku vojničku tradiciju zaboravu.

– Promoviše vrednosti koje su uzidane u temelje naše Srbije – čast, hrabrost i posvećenost. Naš magazin je danas verodostojni naslednik lista „Ratnik“ i svedok svog vremena sa širokom čitalačkom publikom. Medija centar kao vojni izdavač ujedno je i zapažen učesnik Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu. Opet malo je ustanova koje se mogu pohvaliti tako širokom lepezom događaja, koncerata, promocija knjiga, predavanja i izložbi, koje se visoko kotiraju na listi kulturne ponude Beograda i Srbije pa je Dom Vojske Srbije, kao jedinstveni čuvar vojne tradicije i uspomene na bogatu istoriju srpske vojske, nezaobilazno mesto za poklonike kulture – naglasio je ministar odbrane.

Foto: Ministarstvo odbrane

On je poželeo zaposlenima u Medija centru da i ubuduće ostanu dosledni u svom radu, dostojni naslednici svojih osnivača i da kreativnim i modernim pristupom u daljem radu opravdaju očekivanja.

– Mi ćemo se truditi da pomognemo da i u narednom periodu ova kuća ostane biser naše kulture i da njeno novo ruho u narednih godinu ili dve bude nešto čime će se ponositi svi pripadnici našeg ministarstva – zaključio je Stefanović.

Direktorka Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Biljana Pašić istakla je na svečanosti da su tešku godinu koja je za nama obeležili rezultati koji su još jednom pomerili naviše lestvicu profesionalnosti i izdržljivosti.

– U godini u koju smo upravo zakoračili čeka nas izuzetno značajan poduhvat – renoviranje fasade zgrade Ratničkog doma. Zahvaljujući podršci i razumevanju Ministarstva odbrane i Ministarstva kulture i informisanja ta dugo čekana „preobuka“ kojom će se Domu ratnika vratiti stari sjaj, ali i produžiti život, biće jedan od naših najvažnijih zadataka – naglasila je potpukovnik Pašić.

Uručujući novinarske nagrade, ministar odbrane istakao je da nagrađeni radovi predstavljaju primer profesionalnog izveštavanja i zahvalio autorkama što prate aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Žiri je odlučio da priznanje „Ivan Marković“ pripadne televizijskom prilogu novinarke Biljane Radulović „Ana Perišić – prva žena pilot borbenog jurišnog aviona“, koji je emitovan 31. oktobra 2020. godine u Dnevniku 2 Radio-televizije Srbije.

Foto: Ministarstvo odbrane

Specijalno priznanje pripalo je televizijskoj emisiji „Heroji iz Reljana“, posvećenoj poginulim pripadnicima 78. motorizovane brigade u Reljanu i svim palim pripadnicima vojske u borbi protiv NATO agresije 1999. godine, autorke Ljubice Zdravković Džonov, koja je emitovana na programu Radio-televizije Vranje u junu 2020. godine.

Plaketa Ministarstva odbrane za saradnika godine Medija centra „Odbrana“ dodeljena je akademiku Darku Tanaskoviću, profesoru, islamologu, filologu orijentalisti i diplomati, koju mu je uručio načelnik Uprave za odnose sa javnošću pukovnik dr Mihailo Zogović.

Tradicionalno priznanje za saradnika godine u oblasti promocije kulture dodeljeno je Galeriji „Milan Кonjović” iz Sombora, a direktorki Galerije Mileni Rackov Кovačević plaketu je uručila direktorka Medija centra „Odbrana” potpukovnik Biljana Pašić.

Priznanje saradnik godine Odeljenja za novinsko-informativnu delatnost dobio je načelnik Кatedre vojnog vazduhoplovstva na Vojnoj akademiji pukovnik dr Slaviša Vlačić, a priznanje mu je uručila načelnica Odeljenja za novinsko-informativnu delatnost i glavna i odgovorna urednica magazina „Odbrana“ Dragana Marković.

Načelnik Odeljenja za izdavačku delatnost Miroslav Toholj uručio je priznanje za najuspešnijeg saradnika Odeljenja za izdavačku delatnost „Vojna knjiga” u 2020. godini Draganu Vujičiću, autoru knjige „Zrno rata“.

Foto: Ministarstvo odbrane

Na današnjoj svečanosti prikazan je i film „Izazov kao inspiracija za bolje“ koji govori o rezultatima rada Uprave za odnose sa javnošću u godini za nama, a u kulturno-umetničkom programu nastupili su solistkinja Sanja Čukanović u pratnji dela Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i članovi Muzičke sekcije Vojne akademije.

Medija centar „Odbrana“ obeležava svoj Dan kao sećanje na 24. januar 1879. godine, kada je u Srbiji izašao prvi broj vojnog lista „Ratnik“, čiju tradiciju nastavlja magazin „Odbrana“.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar