Vučić o vakcinama: Svima je smanjena isporuka iz Fajzera, ali mi tražimo način da dođemo do doza

Predsednik i vladika nakon sastanka obići će sportsku halu u naselju Aerodrom, gde se nalazi i Bogoslovija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Printscreen

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa vladikom šumadijskim Jovanom, u crkvi posvećenoj Svetim velikomučenicima kragujevačkim u Šumaricama.

Srbija opet iznad svih: Hrvati i Mađari plaču za vakcinama, a mi možemo da biramo koju ćemo vrstu primiti

Radovi na izgradnji crkve zapoceli su 2001. godine, a želja je da se završe ove godine, kada se navršava 80 godina od streljanja kragujevačkih đaka, profesora i građana 1941. godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Država će pomoći završetak radova.

Inače, vladika Jovan juče je u Beogradu razgovarao sa predsednikom, koji je obećao pomoć.

Predsednik i vladika nakon sastanka obići će sportsku halu u naselju Aerodrom, gde se nalazi i Bogoslovija.

Obraćanje predsednika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnost nakon susreta, a tom prilikom je govorio o mnogim temama od najvećeg značaja za Srbiju.

Vučić kaže da se u masovnu vakcinaciju nije moglo ući dok nismo dobili veće količine vakcina, a za to se stvaraju uslovi tek sada sa dolaskom kineske vakcine.

On je na novinarsko pitanje o masovnoj vakcinaciji napomenuo da tek sada i u Evropi počinje masovna vakcinacija.

– O masovnoj vakcinaciji može se govoriti kada imate vakcinu za pola miliona ljudi, i to se ne može raditi sa 70.000 Fajzerove vakcine, tako da se čekalo da dobijemo veću kolicinu vakcina. Što više vakcinišemo, više života ćemo da spasemo. Svima je smanjena isporuka Fajzerovih vakcina, ali mi radimo na tome da nađemo način da dođemo do potrebnih doza – precizirao je Vučić.

On je naveo da je trebalo da stigne i 500. 000 ruske, ali da za sada treba da stigne 200. 000 plus 50. 000 doza ruskih vakcina.

Tokom februara će biti ubrzana i nabavka dodatnih Fajzerovih vakcina, a kasnije i AstraZeneke.

Foto: Tanjug printscreen

On je ponovo zahvalio Kini na vakcinama i objasnio da je u pitanju dobra, tradicionalna vakcina, koja je najlakša i za čuvanje i primenu, mada i najskuplja.

Zahvalio je kineskom predsedniku, posebno zbog toga što smo vakcinu kupili po značajno nižim cenama.

– Nije me bilo sramota da molim, ponasali smo se racionalno – kazao je Vučić.

Vučić je najavio da preko Poljske treba da stigne 800. 000 vakcina AstraZeneke, a razgovara se direktno i sa Džonson i Džonson kompanijom, kao i sa Modernom, koja bi se očekivala na jesen kada će uslediti drugi kriug vakcinacije, koji je veoma značajan, jer će i tada to biti spas za nastavak života.

Dodao je da je molio kineskog predsednika i za još milion doza vakcina.

On je rekao da se sada može ići i na vakcinaciju kroz Kovaks sistem, a istakao je i da za zdravstvene radnike ima dovoljno vakcine.

Vučić je napomenuo i da bismo završili već sada dobar deo vakcinacije da nije bilo besmislenih kampanja protiv imunizacije, zbog čega nismo prihvatali da uđemo u treću fazu ispitivanja sa Kinom.

– Moguće da i sam nisam imao hrabrosti da preduzmemo taj korak i da kažu da smo pokuini kunići i da se iživljavamo na ljudima. Tako da smo kinesku i rusku uvezli tek kada su i jedna i druga velika zemlja registrovale te vakcine i prošli sve faze – istakao je predsednik.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar