Za ovu grupu ljudi je vakcina “PUCANJ U PRAZNO”: Dr Grujičić objasnila šta treba da urade

- Za svakog obolelog od bilo koje vrste karcinoma, u fazi aktivne bolesti, preporuka je individualna - objašnjava prof. Grujičić

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv / Stefan Kojić

Oboleli od raka, koji su završili sa terapijom, mogu da se vakcinišu protiv infekcije izazvane virusom korona i to bilo kojom od pristiglih vakcina, dok bi oni koji su još pod terapijom trebalo da sečakaju i da “zavrnu rkav” tek kada im to preporuči njihov onkolog.

KOD ONKOLOGA PRE PELCOVANjA: Šta dr Danica Grujičić preporučuje kad je u pitanju imunizacija obolelih od raka

Uz ovaj generalni savet onkološkim pacijentima, profesor dr Danica Grujičić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, za “Novosti”, kaže da još nijedno udruženje onkologa nije izdalo zvanične preporuke za imunizaciju obolelih od karcinoma, ali da, recimo, Englezi, vakcinu daju svima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Za svakog obolelog od bilo koje vrste karcinoma, u fazi aktivne bolesti, preporuka je individualna – objašnjava prof. Grujičić.

Foto: Objektiv / Stefan Kojić

– Generalno, oboleli u fazi lečenja, u dogovoru sa svojim onkologom vakcinu mogu da prime u pauzi između dva ciklusa hemoterapije, ili posle radioterapije.

Foto: Objektiv / Stefan Kojić

Ako je neko na hemoterapiji, on je, kako objašnjava profesorka Grujičić, imunokompromitovan, odnosno njegov imunitet je oslabljen:

Ako takvom pacijentu date vakcinu protiv kovida 19, on ne može da razvije antitela, to je “pucanj u prazno” – kaže profesorka Grujučić.

 



Izvor: Novosti

Komentari (2)

Ostavite komentar