Ovo su najčudniji stadioni na svetu: Čak dva se nalaze na teritoriji bivše Jugoslavije! (VIDEO)

Širom sveta ima stadiona čije lokacije, dimenzije ili stil gradnje posetioce ostavljaju bez daha

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube, Unshplash

Još od nastanka sportova i drugih masovnih igara u doba antike, postavljalo se pitanje adekvatnog smeštaja velikog broja zainteresovanih gledalaca. Sama reč stadion potiče iz grčkog jezika i označava dužinu od 600 ljudskih stopa, ili 180 metara, kolika je bila prvobitna dužina terena. I najstariji poznati stadion se nalazi u Grčkoj, u drevnoj Olimpiji, a sa njega svake četvrte godine kreće olimpijski plamen ka gradu domaćinu Igara.

Monumentalnost i kapacitet antičkih stadiona, kao što su atinski Panatinaiko ili rimski Koloseum, neće ponovo biti dostignuta sve do kraja 19. veka. Kada se fudbalska lopta prvi put zakotrljala, pre oko 150 godina, tereni nisu imali ni propisnu travnatu podlogu, a malobrojne tribine su bile od drveta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Već krajem 19. veka u Velikoj Britaniji nastaju prvi stadioni koji liče na današnje, i to uglavnom za više sportova – ragbi, atletiku i naravno fudbal, a u SAD za bejzbol. Među najstarije stadione u Evropi spadaju Lendsdaun roud u Dablinu (1872, srušen 2007.), Stemford bridž u Londonu (1877.) i Enfild roud u Liverpulu (1884.). Prvi stadion napravljen namenski za fudbal je bio Gudison park u Liverpulu, a već 1878. je u Šefildu odigran prvi eksperimentalni meč pod reflektorima. Stadioni su ubrzo počeli da rastu do antičkih kapaciteta od 100 hiljada ljudi (Old Traford).

Foto/Piero Cruciatti/LaPresse via AP
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prvi stadion koji je potpuno pokriven sedištima je bio Kilbouvi park, u škotskom gradu Klajdbenku, a već naredne 1978. je isto uradio i znatno poznatiji Aberdin. Nakon nekoliko tragedija i pogibija velikog broja navijača tokom osamdesetih, devedesetih godina se kriterijumi pooštravaju, i počinje nova revolucija u izgradnji stadiona. Nove standarde je 1996. postavila Amsterdam arena, koja se danas zove Johan Krojf, a u narednih 25 godina je taj stil gradnje razvijen do neslućenih razmera.

Tokom decenija, u kojima je maltene svako selo na svetu dobilo fudbalski klub, a samim tim i pripadajuće mu igralište, nastali su razni neobični stadioni. Često su ti projekti bili iznuđeni, jer su njihovi graditelji bili ograničeni prostorom ili sredstvima, ali ima i slučajeva gde je veliki novac potrošen na potpuno nefunkcionalne objekte. U narednom videu vam predstavljamo 10 najčudnijih stadiona na svetu, po našem izboru.

Piše: Ivan Marinković

Video: Stefan Kojić

Hrvatski fudbaler na sav glas podržao Đokovića: Noletu stigla emotivna poruka iz komšiluka! (FOTO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar