Danas je 100 godina od smrti vojvode Živojina Mišića: Ministar Stefanović položio venac na grob velikana

Vence su položili i potomci istaknutih vojskovođa, kao i predstavnici velikog broja udruženja opredeljenih za negovanje tradicija i građani

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

Državnoj ceremoniji povodom obeležavanja stogodišnjice smrti vojvode Živojina Mišića prisustvovao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Svečanost je održana na Novom groblju u Beogradu. Stefanović je zajedno sa ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darijom Kisić položio venac i odao počast velikmanu Prvog svtskog rata.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Vence su položili i potomci istaknutih vojskovođa, kao i predstavnici velikog broja udruženja opredeljenih za negovanje tradicija i građani.

Vojvoda Živojin Mišić umro je na današnji dan 1921. godine, a stogodišnjica smrti biće obeležena državnom ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti na Novom groblju u Beogradu.

Vojvoda Živojin Mišić umro je 20. januara 1921. godine, a vojvoda Petar Bojović 19. januara 1945. godine, dok je armijski general Pavle Jurišić Šturm preminuo 14. januara 1922. godine, svi u Beogradu.

Mišić je u Prvom svetskom ratu postao vojvoda. Učestvovao je u svim srpskim ratovima od 1876. godine do 1918. godine. Neposredno je komandovao srpskom Prvom armijom u Kolubarskoj bici, a u proboju Solunskog fronta je bio načelnik Vrhovne komande.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar