BITNE INFORMACIJE

Danas ili sutra 250.000 SPUTNJIK V vakcina stiže u Srbiju: Predsednik Vučić se obraća na važnoj sednici

Na početku se obratio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sednica državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju upravo se održava u Palati “Srbija”, a tema je vakcinacija protiv koronavirusa.

Na početku se obratio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Danas imamo jedan od najvažnijih sastanaka vezan za budućnost Srbije i tiče se kako vakcinacije tako i opstanka ova vakcinacija je od presudnog značaja. Bez vakcinacije nikada nećemo pobediti koronu, ne samo u zdravstvenom smislu nego ćemo u ekonomskom doterati zemlju do ivice propasti.”, rekao je Vučić

On se zahvalio svim ljudima iz zdravstvenog sistema.

“Što se vakcina tiče, Republika Srbija je učestvovala pri EU na donatorskoj konferenciji pri izradi vakcine, Srbija je donirala 2 miliona evra i čini mi se da smo učestvovali. Hteo bih da kažem da nam danas ili sutra stiže 250.000 vakcina “Sputnjik V” vakcine.” dodao je Vučić.

On je apelovao na sve ministre koji su prisutni da se aktiviraju kako bismo vakcinisali što više stanovnika Srbije.

“I molim ljude iz “Torlaka”, bez obzira na to da li se ljute, da ne stoje više vakcine u frižiderima, kao što je to bilo sa “Sputnjikom”. Kao Boga vas molim, kada vakcina dođe kod vas, dajte da što brže moguće vakcinišemo ljude. Nemojte da brinete da li ćemo ostati bez vakcine, to je naš posao” – rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da pored novinara mora da krene i imunizacija radnika pošte, koji su takođe stalno na terenu i u kontaktu su sa penzionerima.

“Jutros smo sa Darijom razgovarali premijerka i ja, u Šapcu smo imali velikih problema u Gerontološkom centru. Veliki je broj zaraženih korisnika, ali zahvaljujući tome što su vakcinisani nismo imali nijednog preminulog. Od 118 penzionera 79 je zaraženo. A samo četvoro je bilo zaraženo, i niko nije preminuo. Zahvaljujući vakcini nismo imali 40 ili 50 mrtvih” – rekao je predsednik.

Vučić je rekao da ćemo zahvaljujući novom informacionom sistemu znati tačno koja vakcina je kada upotrebljena, i da se više neće dešavati, kao sa vakcinama za grip da ih pronalaze po frižiderima.

Premijerka Ana Brnabić je potom iznela trenutno stanje stvari, i naglasila je da je naš cilj da vakcinišemo što više ljudi kako bismo ostvarili kolektivni imunitet da bismo mogli da se vratimo poslu.

“Ovaj sistem se sastoji iz tri dela. U ovom informacionom sistemu “Batut” elektronski daje nalog za isporuku vakcina u Srbiji, u ovom sistemu rade i lokalni magacini koji se nalaze u Domovima zdravlja. Svaki građanin koji se nalazi u sistemu, nalazi se u ovom sistemu da bi se znalo kada treba da primi drugu dozu vakcine i da bi mu se izdala potvrda o vakcinaciji.”-rekao je Mihailo Jovanović.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar