PROGNOZA

Ako na Bogojavljenje PADA SNEG, čeka nas iznenađenje: Narodni meteorolog otkrio kakvo nam se vreme sprema

Ako su vam vremenske prilike u godini koja je počela jako bitne, budite budni večeras u ponoć

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/senivpetro

Da li ste danas, na Krstovdan, stavljali krst u vodu, pa ga nosili u crkvu? I jeste li kuvali pihtije? Da jeste, saznali biste kakvo nas vreme čeka na proleće i hoće li ova godina biti rodna i zdrava.

Tako bar kaže banjalučki meteorolog veteran Nebojša Kuštrinović, pozivajući se na verovanja ukorenjena u narodnoj meteorologiji, piše Srpskainfo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– U nekim krajevima se o Krstovdanu krst stavi u vodu, pa se onda unese u crkvu. Ako se krst smrzne, biće rodna godina – kaže popularni Kuštro.

Kad su u pitanju pihtije, čarolija ide ovako: skuvate pihtije, pa ih iznesete napolje, da se hlade. Ako se stegnu budu bistre kao staklo, eto nama rodne i zdrave godine.

Ako su vam vremenske prilike u godini koja je počela jako bitne, budite budni večeras u ponoć, kada “odlazi” Krstovdan, u kojem se “vetrovi ukrštaju”, a nastaje Bogojavljenje, koje će nam javiti kakva nas godina čeka.

U ponoć dakle, kad se dva velika praznika smenjuju, nebo se otvara, i u tom času treba poželeti želju: recimo dobro zdravlje, mir, blagostanje…

Ako na Bogojavljenje pada sneg ili stegne mraz, čeka nas dobra godina, veruju narodni meteorolozi. Ako na Bogojavljenje duva jugo, godina će biti rodna, ali puna bolesti. Ako na ovaj praznik pada kiša, biće poplava, a ako je vreme vedro, preti suša narednog leta – kaže Nebojša.

Čeka nas temperaturni ŠOK: Živa u termometru će skočiti za 27 STEPENI u roku od nekoliko dana! 

I inače, dodaje banjalučki meteorolog, januar je pun datuma značajnih za narodna verovanja vezana uz predviđanja vremenskih prilika.

Tako se, na primer, veruje da 12 dana po pravoslavnom Božiću, dakle dani od Božića do Krstovdana određuju kakvo će vreme biti u narednih 12 meseci. Princip je isti: hladni. snežni i oblačni dani predviđaju dobru godinu, kiša, jugo ili vedro vreme ne slute na dobro.

– Ako je verovati narodnim meteorolozima, i ako osmotrimo kakvo je vreme bilo ovih dana, čeka nas jedna normalna, solidna, zdrava i rodna godina – zaključuje Kuštrinović.



Izvor: Srpskainfo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar