Francuski novinar koji je zaustavio rušenje mostova u Srbiji: OVK je inscenirala Račak, sekli su i glave

Francuski reporter Žan Luj Tramble rekao je da je NATO bombardovanja na SRJ bio zlokobni događaj koji je zahtevao da se tako nešto napiše

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

Događaji u Račku bili su vešta manipulacija OVK da bi izazvali međunarodniu vojnu intervenciju protiv Srba, u čemu su imali podršku tadašnjeg šefa misije OEBS-a Vilijema Vokera, izjavio je reporter francuskog “Figaroa”, svedok dešavanja na Kosovu Reno Žirar.

On je u intervju rekao da je u to vreme bio u Dečanima s dopisnicom Bi-Bi-Sija, gde su se pripadnici OEBS-a žalili da Albanci ne poštuju prekid vatre, i da je po stizanju u hotel “Grand” u Prištini dobio sapštenje da su srpske snage izvršile uspešnu antiterorističku akciju u Račku.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Žirar je rekao da je sutradan otišao u Račak i u selu zatekao uniformisane pripadnike OVK.

“Tela isključivo muškaraca bila su poređana jedno uz drugo. Bila je tu čak i jedna odrubljena glava. Mučno je izgledalo”, naveo je Žirar.

Predstavili su vojnički sukob kao masakr civila, rekao je čuveni reporter “Figaroa” i dodao da je bio iznenađen što unaokolo nije bilo praznih čaura, da je video i rovove oko sela, ali da im je u početku poverovao.

“Albanski separatisti su bili veoma lukavi, shvatili su da se Zapad oseća odgovornim za ono što se dogodilo u Srebrenici. A situacija je bila različita, na Kosovu su u opasnosti bili Srbi”, rekao je Žirar.

Na pitanje kako je saznao istinu, Žirar je zaslugu za otkrivanje istine pripisao dopisniku “Monda” i dvojici kamermana Asošijeted presa, kao i svedočanstvima koja je skupio.

“Shvatio sam da je veče posle akcije bilo mirno i da su stanovnici koji su tu ostali bili prisutni kada su policajci ušli u selo. Srbi nisu imali šta da kriju, sami su obavestili novinare o uspehu antiterorističke operacije”, istakao je Žirar.

On je objasnio kako se u svom članku u “Figarou” zapitao nije li šef OEBS Vilijem Voker požurio sa zaključcima i da mu je posle tog teksta zabranjen ulaz u sedište OEBS-a u Prištini.

Istakao je i to kako je Voker odmah osudio Srbe, i opisao svoj dolazak u Račak i razgovor s liderima OVK.

“Došao je u Račak tek u subotu, zatim je dugo razgovarao s liderima OVK, a potom je direktno otišao u Prištinu na konferenciju za novinare gde je ponovio optužbe protiv Srba. Da je hteo dobro da radi posao posmatrača, otišao bi prethodno u policijsku stanicu u Štimlje da čuje i srpsku stranu”, rekao je Žirar.

Prema njegovim rečima, Vokerov pomoćnik Gabrijel Keler rekao je kako je on zabranio da se u sedište OEBS-a u Beču dostavi izveštaj u kome je zaključeno da su za trećinu nasilnih smrti Albanaca krivi Srbi, a za dve trećine sami Albanci.

Žirar je opisao svedočanstva srpskih žitelja u Dečanima, i naveo intervuje s tamošnjim poslednjim srpskim žiteljima koji su svedočili o spaljenim imanjima, pretnjama i proterivanjima.

Na pitanje o njegovom doprinosu u spasavanju beogradskih mostova 1999. godine, ispričao je da se tokom bombardovanja nalazio u prestonici Srbije, da je posle rušenja novosadskih mostova bio zgrožen i da je tom prilikom pitao svog prijatelja Dominika de Vilpena, tadašnjeg generalnog sekretara Jelisejske palate, kada će zaustaviti ludilo komandanta NATO-a Veslija Klarka.

“Sledećeg dana predsednik (Francuske Žak) Širak je stavio veto na bombardovanje beogradskih mostova”, zaključio je čuveni francuski reporter.

Retko viđen snimak Ratka Mladića: Srpski general ovim rečima PRESTRAŠIO sve vojnike tokom rata (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs, Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar