Pitanje koje muči sve roditelje: Šta ako treba da putujemo sa decom, a ona ne mogu da se vakcinišu?

Kako sada stvari stoje, vakcina protiv korone nije namenjena za decu mlađu od 16 godina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Dr Srđa Janković, imunolog, nedavno je objasnio ko ne sme da primi postojeće vakcine protiv virusa korona i zašto su među njima i deca.

– S obzirom na to da je ovo nova bolest i da su nove vakcine, nije bilo vremena da se one ispitaju u populaciji dece, gde su vrlo stroge etičke i metodološke norme ispitivanja i za sada neće biti vakcinacije dece, pogotovo što ona ređe obolevaju. Štitićemo ih, kao i do sada, preventivnim merama. Kada bude kolektivni imunitet počeo da se stvara, na taj način će i deca biti zaštićena – rekao je dr Janković.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Njegov kolega imunolog prof. dr Borislav Kamenov kaže  da u ovom trenutku, dok nemamo rezultate ispitivanja vakcine na deci, ona ne bi trebalo da se vakcinišu.

– Bilo bi neozbiljno vakcinisati decu pre nego što se sprovedu ispitivanja vakcine na dečjem uzrastu. Ipak, pretpostavljam da kada vakcina bude ispitana nad decom, da neće biti nikakvih problema i da će biti dozvoljena i za njih, ali svakako da treba da se sačekaju rezultati ispitivanja – napominje prof. dr Kamenov.

Deca najmanje rizična

Kao i većina stručnjaka, i prof. dr Kamenov smatra da deca treba da budu poslednja grupa u redu za imunizaciju zbog toga što ona nisu u povećanom riziku od obolevanja i daleko manje prenose virus.

– Ako vidite da neko u populaciji najviše strada od kovida, normalno je da te ljude treba pre svega da zaštitimo vakcinom. Dakle, gledamo prioritete, kome to više znači. Verujem da će deca moći da se vakcinišu bez ikakvih problema, ali je neophodno da se vakcina proveri i na tom uzrastu – kaže prof. dr Kamenov.

Ako je organizam zdrav, najčešće se neće javiti neželjene reakcije, a, s druge strane, ako neko ima česte prehlade i reaguje na infekcije, on će biti u većem riziku da odreaguje i na vakcinu. Dodaje da i kod dece koja imaju hronične bolesti mogu da se jave neželjene reakcije na vakcinu, kao i kod odraslih.

– Neželjene reakcije na vakcinu dešavaju se prvenstveno zbog stanja organizma, ne toliko zbog same vakcine. S druge strane, nemaju sve hronične bolesti isti tip poremećaja imunog sistema. Stanje imunog sistema prethodihroničnim bolestima i prati ih. To znači da doktor mora da proceni u kom tipu poremećaja se nalazi organizam pre nego što se primi vakcina – kaže prof. dr Kamenov.

Kako kaže, zasad nijedna od kovid vakcina nije pravljena da bude isključivo predviđena za decu.

– U principu to što je živa vakcina ili ne, nije toliko važno da li će moći da se primenjuje i kod dece, ali pretpostavljam da će svaka od vakcina moći da se da i deci – smatra prof. dr Kamenov.

Treba raditi na poboljšanju imuniteta

Imunolog Kamenov kaže da deca nisu u velikom riziku od obolevanja od korone, što govori da nespecifični imunitet koji deca imaju daje dobru zaštitu od kovida.

– Ja sam za vakcine, a treba da radimo i na popravljanju specifičnog imuniteta koji imaju odrasli u smislu da bude bliži dečjem imunitetu. To znači da unosimo vitamin D, folnu kiselinu, cink, koji ispravlja greške u ćelijama, zatim odgovarajući probiotik, da ne propuštamo nešto što nam je dostupno da uradimo – ističe on.

Kovid pasoši i deca

Budući da se sve više govori o upotrebi takozvanih kovid pasoša kako bismo u budućnosti mogli da putujemo, postavlja se pitanje šta raditi u situaciji ako treba da putujemo sa decom u inostranstvo, a ona ne mogu da se vakcinišu?

– Svako ko donosi takve odluke u svetu i kod nas mora da zna tu specifičnost da deca ne mogu da se vakcinišu. Moramo da budemo racionalni i pametni, te ne mogu da se zabrane putovanja deci ako znamo za tu činjenicu – smatra prof. dr Kamenov.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar