Revolucionarni izum: Stižu veganska jaja iz laboratorije

Ova jaja, u odnosu na kokošja, sadrže 10 odsto manje proteina i masti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/stevepb

Dve Francuskinje osmislile su revolucionarnu vegansku zamenu za jaja, koja u laboratoriji prave biolozi Pariske škole za industrijsku biologiju, prenosi Juronjuz.

Ova jaja će se naći na tržištu čim njihova testiranja dobiju “zeleno svetlo” kako bi mogli da garantuju da su nutritivno održiva. Cilj je da jaja budu spremna za tržište sredinom 2020. godine.

“Ključni sastojci i dalje se formiraju i uskoro će biti otkriveni. Problem sa kojim se suočavamo jeste pronalazak tačne ravnoteže sastojaka da bismo napravili pravu formula”, rekle su biolozi Filipin Solie i Šerilin Tavazuk.

Veganska jaja će se konzumirati na identičan način kao i kokošja. Ljuska je još u procesu izrade, a u toku su konsultacije sa stručnjacima o izboru najzdravije opcije.

Uskladite svoje godine sa načinom ishrane i uzivajte!

U odnosu na kokošja jaja, veganska sadrže oko 10 odsto manje proteina i masti, manje su kalorična i sadrže dijetalna vlakna.

Što se ukusa tiče, teško ga je opisati jer je jaje suptilnog ukusa, recimo da je ukus ovih jaja sumporastiji od kokošjih.

“Kada smo počeli sa kreiranjem veganskih jaja, najkomplikovanije je bilo napraviti jaja koja će pri kuvanju reagovati isto kao i kokošja”, rekle su naučnice.

Dodale su da se kokošja jaja koriste na toliko različitih načina i da to otežava proces kopiranja.

Tim se nada da će nova jaja biti dobra zamena za one koji su se odlučili za veganski način ishrane.

Kravlje, sojino, bademovo, pirinčano, kokosovo mleko – Koje izabrati?Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar