OBJEKTIV ISTRAŽUJE

VAPAJ PROSTITUTKI: “Korona nas uništi, braćo Srbi, dajte nam za HLEB!”

Prvo udruženje radnika koji se bave najstarijim zanatom na Balkanu postalo je humanitarna organizacija zbog epidemiološke situacije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Stotinama hiljada radnika na Balkanu usled epidemije koronavirusa uručen je otkaz, a kako Objektiv istražuje, pored onih koji su bili zaposleni na legalnim poslovima, ove godine definitivno najveći udar pretrpeli su seksualni radnici, koji na našem podneblju rade izvan zakona.

NISMO OBUHVAĆENI NACIONALNIM MERAMA

Na hiljade ljudi koji za novac pružaju seksualne usluge proteklih meseci našlo se na rubu egzistencije, a kako za Objektiv navodi članica upravnog odbora STAR (prvog udruženja seksualnih radnika na Balkanu) Dragana S. (34) iz Skoplja, uprkos tome što je glavni cilj ove organizacije legalizacija najstarijeg zanata, njene kolege i ona sada prikupljaju humanitarnu pomoć za sve koji žive od seksualnih usluga.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Dragana ističe da su seksualni radnici očajni, jer na prste jedne ruke mogu da prebroje mušterije, uprkos tome što su znatno spustili cene usluga.

“Ovim poslom se bavim od 19. godine, ali ovako loš period ne pamtim! Spustila sam znatno cenu, jer je bolje da zaradim siću nego da nemam nijednog klijenta. Za razliku od ostalih ugroženih radnika, mi nismo obuhvaćeni ekonomskim merama pomoći. Mnogi su izgubili svoja radna mesta  u barovima i nelegalnim bordelima, pa su izašli na ulice kako bi pokušali da zarade za koru hleba. Sada nam je, kao nikada pre, potrebna pomoć u hrani, sredstvima zaštite, ali i u novcu. Zbog toga pozivamo i Srbe, koji su pre korone bili naši redovni klijenti, da nam pomognu”, ističe ova Makedonka.

SEKSUALNE USLUGE POD MASKAMA

Ipak, naša sagovornica uverava da se seksualni radnici poslednjih meseci trude da i prilikom obavljanja i ono malo posla koje imaju ispoštuju sve epidemiološke mere.

“Oni koji rade na ulici koriste maske, rukavice, sredstva za dezinfekciju. Takođe, seksualni radnici koji klijente opslužuju u apartmanima i stanovima stalno provetravaju prostorije, a posle svakog seksa vrši se dezinfekcija stvari i pomagala. Izbegavamo direktan kontakt telesnih tečnosti, grljenje, ljubljenje, stavljanje pomagala u usta, a prestali smo i da guramo prste u telesne šupljine. I u toku odnosa nosimo maske i rukavice, a kondom je obavezan, kao i uvek”, kaže ona.

OD NAS ZAVISE I ZAPOSLENI U LEGALNIM POSLOVIMA

Silvija C. (27) iz Preševa, na samoj granici Srbije s Makedonijom, za Objektiv objašnjava da bar u kojem je privodila klijente, a nalazi se nadomak Kumanova, ne radi više od pola godine.

“Svi u tom kraju su dolazili na piće i večeru zbog mene i mojih koleginica. Sada kad nikom ne trebaju naše usluge, ne rade ni konobari ni kuvari. Sve je stalo”, kaže Silvija.

NEMAM OD ČEGA DA PLATIM SINU FAKULTET

Mnogi od seksualnih radnika jedini zarađuju u svojim porodicama. Među njima ima i na stotine samohranih majki koje školuju svoju decu. Jedna od njih je i Sofija I. iz Krive Palanke.

“Odakle da platim sinu studije i stan u Skoplju? Nemamo ni za komunalije. Svi snovi su nam srušeni, a bez ozbiljnog posla ću biti sigurno još godinu dana”, kaže Sofija.

KAKO POMOĆI SEKSUALNIM RADNICIMA?

Ako ste nekada koristili usluge seksualnih radnica iz Makedonije, ili jednostavno želite da im pomognete, ovo je račun na koji možete uplatiti sredstva:

ZDRUZHENIE STAR-STAR COVID – 19
DONATIONS SKOPJE
Address: 11 OKTOMVRI 22/2 SKOPJE
IBAN Code: MK07210722000097649
SWIFT: TUTNMK22
BANK Name: NLB BANKA AD SKOPJE
BANK Address: Mother Teresa 1
Country: Macedonia

Autor: Nikolina Marić

OVU I OSTALE ZANIMLJIVE PRIČE MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA KOJE IZLAZI DANAS, 11. JANUARA

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar