Lekari UPOZORAVAJU: Čačkanje nosa nije samo ružna, već i opasna NAVIKA, naročito u doba korone

Većina odraslih to radi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/cookie_studio

Kada čujemo da neko čačka nos, uglavnom pomislimo na decu.

To je, između ostalog, karakteristika koju vezujemo za njih.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Jedna studija je, međutim, pokazala da čak 91 posto odraslih ljudi čačka nos, makar povremeno.

Osim što ružno izgleda, ova navika može da bude i opasna.

Profesor sa Medicinskog fakulteta na Univerzitetu u Vašingtonu, dr Pol Potinger, kaže da prstom u nosu širimo sopstvene bakterije i viruse, ali iste, koje se nalaze na vrhu prstiju, unosimo i u nos.

Dr Potinger kaže da čačkanjem nosa u organizam možemo da unesemo i viruse kao što su grip, rinovirus, ili virus prehlade, ali i koronavirus.

“Virusi u naše telo najčešće ulaze kroz nos, a zatim kroz usta i oči”, objasnio je dr Potinger koji kaže da nos sa sluznicom i dlačicama viruse i bakterije drži van tela, jer blokiraju veće čestice.

Foto: Freepik/drobotdean

Sluznica nosa ima i mikroskopski male žlezde koje zbog spoljnih čestica, kao što su polen, nečistoće i prašina, počnu da izlučuju sluz u disajni otvor, a isto se, kaže Potinger, događa i kada žlezdama zasmetaju neke druge mikroskopske čestice, kao što su virusi i bakterije.

“Mnogi ne shvataju ni koliko koža u nosu može da bude nežna i osetljiva i da se prstom lako oštete epitelni delovi u nosnoj šupljini”, rekao je molekularni virolog Sedrik Bakli, sa “Jackson State” Univerziteta.

Foto: Profimedia.rs

Čačkanje nosa bi sada, zbog pandemije koronavirusa, trebalo posebno izbegavati, kažu stručnjaci, međutim svi znamo koliko je teško promeniti duboko ukorenjene navike.

“Takve navike se nazivaju “ponovljeno ponašanje usmereno na telo”, rekao je profesor psihijatrije i direktor Klinike za opsesivno-kompulzivne poremećaje, dr Elias Aboujaoude.

Iako, prema njegovom mišljenju, čačkanje nosa, u nekim slučajevima, može da bude i klinički poremećaj, ono je, za mnoge, kaže, ipak samo ružna navika koje se možemo rešiti.

Aboujaoude preporučuje da okupiramo ruke nečim što nam neće štetiti i da pokušamo da stiskanjem “stres loptice”.

Foto: Freepik/cookie_studio

“Posebno je korisno nošenje maske, jer smanjuje prenos čestica vazduha, koje bi mogle da sadrže koronavirus i onemogućava svesno, ili nesvesno diranje nosa”, dodaje dr Aboujaoude i ističe da je upravo zbog maski i pandemije sada idealno vreme da se ta ružna navika prekine.



Izvor: Objektiv.rs, Večernji.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar