Američki sekretar odbrane kritikovao Kinu: Kradete tehnologiju i plašite komšije

Vruće u Minhenu, uzavrele strasti i teške reči

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug(Andrew Caballero-Reynolds/Pool Photo via AP

Američki ministar odbrane Mark Esper optužio je danas Kinu da “krade tehnologiju od Zapada, zastrašuje svoje susede i pokušava da stekne prednost koristeći se svim sredstvima i po svaku cenu”.

Esper je oštro kritikovao Kinu u svom opširnom govoru na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

AP prenosi da je Esper upozorio da je “komunistička Kina na vrhu Pentagonove liste potencijalnih neprijatelja, ispred Rusije, Severne Koreje, Irana i ekstremističkih organizacija”.

Vučić ne menja politiku: “Dobri odnosi sa Rusijom i Kinom, iako smo na evropskom putu!”

“Kineska komunistička partija se sve brže i dalje kreće u pogrešnom smeru jer pojačava unutrašnju represiju, bavi se ekonomskim razbojništvom i sve agresivnije demonstrira vojnu moć, što me najviše zabrinjava”, rekao je Esper.

On je naglasio da SAD ne žele sukob sa zvaničnim Kinom, podsetivši da je Amerika uputila medicinsku pomoć za borbu protiv epidemije korona virusa od koga je do sada obolelo 67.000 ljudi.

“Pa ipak, Kina je jasno predstavila svoje dugoročne namere”, istakao je Esper i dodao da bi Evropa i ostatak sveta morali da otvore oči pred kineskom pretnjom.

Tanjug:AP Photo/Jens Meyer

Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji uzvratio je na američke optužbe rekavši da američki državni sekretar Majk Pompeo govori iste stvari o Kini bez obzira gde ih izgovara.

Vang je odbacio Esperove optužbe kao “laži”.

“U korenu svih problema i spornih pitanja krije se nastojanje SAD da osujete brzi razvoj i napredak Kine. Još manje su spremni da prihvate da jedna socijalistička zemlja može da bude i uspešna”, rekao je Vang i istakao da Kina ima pravo da se razvija, kao i da bi ceo svet imao koristi kada bi Peking i Vašington sarađivali.

Kineski šef diplomatije je izrazio uverenje da je najvažniji zadatak Kine i SAD da uspostave ozbiljan dijalog i pronađu način kako da dve najmoćnje države sveta, sa različitim društvenim uređenjem, žive u harmoniji i sarađuju u miru.

Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar