Kako da dresirate mačku? Da, moguće je!

Nije bitno šta vi želite, već šta ona želi - iskoristite to u svoju korist i budite lukaviji od nje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels

Opšte je poznato da su psi i mačke dva potpuno različita sveta, i to u svakom smislu.

Psi žele da udovolje svom vlasniku koga vole neizmerno, dok mačke.., pa recimo da u najboljem slučaju mogu da vas smatraju za sebi ravnog.

Kako onda treba pristupiti dresuri životinje, koja u startu smatra da deli svoj životni prostor sa vama, a da ste vi tu da joj udovoljite (što i nije daleko od istine)?

Neće ni ono što hoće

Zamislite sledeću situaciju, došli ste u kući iz nabavke, i silne kese koje ste do malopre mukotrpno teglili, napokon odložili na kuhinjsku radnu površinu, niste ni trepnuli a vaš kućni tigar se već našao na pultu i smireno istražuje novine, iako ste mu već milion puta u istoj situaciji vikali NE!

Mačke mrze prljavštinu i bilo šta lepljivo, iskoristite to u svoju korist, investirajte u dvostranu samolepljivu traku, i njom oblepite delove radne površine na koje obično skoči, jer povici očigledno ne pomažu.

Biće vam neugodno nedelju dana dok i sami izbegavate traku, ali čim mačka shvati da je kuhinja jedno lepljivo mesto, odustaće od skakanja jednom i zauvek.

View this post on Instagram

Hmmm.

A post shared by Cuddlest KitTee Memes (@cuddlekittee) on

Idite im niz dlaku

Sve mačke se dele na dva tipa, one koje se osećaju bezbedno na visini, i one koje su mirne kada se sakriju.

Lako ćete otkriti kom tipu pripada vaš ljubimac, zapitajte se da li češće spava na frižideru, ili se radije zavlači u mračni ćošak?

Preusmerite njenu pažnju sa ponašanja koje vama ne odgovara, tako što ćete joj pružiti bolju alternativu, shodno tipu mačke kome pripada.

Dosta vam je dlaka na crnim čarapama – investirajte u mekani krevetić za mačke i postavite ga na skrovito mesto u kući, neka to bude ćošak iz kog će ona komotno moći da posmatra svoje okruženje.

Ukoliko je vaša mačka ipak više visinski tip, kupite joj jednu od uskih a visokih penjalica koje se fiksiraju za plafon, i dopustite joj da uvek bude najviša, jer će ona svakako naći neki način da to i postigne.

Dakle, u svakoj situaciji koju želite da zaustavite, pokušajte da shvatite šta to vašu mačku interesuje, odatle joj na neki način ogadite tu radnju i pružite bolju alternativu, a nakon toga smatrajte da je vaša mačka uspešno dresirana.

Srećno!

J. Babić



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar