Milo sumanutim potezom ugrozio DESETINE HILJADA Crnogoraca: Oni će ispaštati zbog njegove borbe za vlast

Predsednik Crne Gore doveo u pitanje prava radnika nepotpisivanjem zakona usvojenih u Skupštini

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO: Tanjug / AP

Skupština Crne Gore mora što pre ponovo usvojiti izmene Zakona o radu kojim se produžava važenje Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) koji ističe 7. januara. Očekujem da poslodavci neće zloupotrebiti ovu situaciju i uskratiti prava svojim radnicima, kazao je u intervjuu Vijestima generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Spreman na KRVOPROLIĆE! Đukanović poziva pristaše na ustanak za Božić, evo kako glasi poziv građanima

Predsednik Države Milo Đukanović u subotu nije potpisao više zakona usvojenih na sednici Skupštine 29. januara, među kojima je i Zakon o izmenama zakona o radu kojim bi se produžilo važenje Opšteg kolektivnog ugovora do kraja godine. On je te zakone vratio Skupštini na ponovno odlučivanje. Zbog toga OKU prestaje da važi 7. januara ove godine a time i značajan deo radničkih prava.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ključni razlog zbog kojeg novi Opšti kolektivni ugovor nije ispregovaran u zakonskom roku ogleda se u okolnosti da je nepredviđena pandemija koronavirusa, početkom prošle godine, poremetila sve normalne društvene tokove, a time i proces intenzivnog socijalnog dijaloga o novom OKU, koji je bio očekivan kada je u pitanju tako važan opšti akti, kaže Keković.

Milo ne priznaje poraz: Povukao SUMANUT potez da Srbima ZAGORČA život

Koja prava gube radnici prestankom važenja OKU i koje su moguće posledice?

“Najveći gubitnici su zaposleni koji rade u delatnostima u kojima nije zaključen granski kolektivni ugovor i u kojima skoro da i nemamo sindikalno organizovanje na nivou poslodavca ili, i ako ga imamo, nemamo zaključene kolektivne ugovore kod poslodavca. U pitanju je više desetina hiljada zaposlenih u raznim delatnostima – trgovini, bankarstvu, metalskoj industriji… Svi oni, pa čak i neki zaposleni koji imaju zaključene granske i kolektivne ugovore kod poslodavaca, crpe prava iz OKU-a, kao što su pravo: na uvećanje zarade po osnovu minulog, prekovremenog, noćnog i prazničnog rada; na veći broj dana godišnjeg odmora; na plaćeno odsustvo u određenim životnim situacijama; na otpremninu u slučaju odlaska u penziju; na jednokratnu novčanu pomoć u slučaju smrti člana uže porodice; na doprinos poslodavca za prevenciju radne invalidnosti i rekreativne aktivnosti i pet slobodnih dana za zaposlene koji to pravo koriste; na brojna sindikalna prava i slobode, itd”, kaže Keković.

Đukanović spremao novi DRŽAVNI UDAR! Pred izbore podeljeno 30 pušaka i 16.000 metaka (VIDEO)

Bankarima i privredi gledaće kroz prste dok novi zakoni ne stupe na snagu

Kako je Đukanović odbio da potpiše izmene zakona o kreditnim institucijama i elektronskoj fiskalizaciji, juče su održane neformalne konsultacije među bankarima, a i zvaničan između Centralne banke i Ministarstva finansija, dok će Unija poslodavaca danas imati sastanke zbog ove nametnute vanredne situacije.

Izmenama ovih zakona, vraćenih Skupštini na ponovno glasanje, produživali su se rokovi bankama da se prilagode novim zakonskim obavezama u poslovanju, kao i privrednicima da pređu na elektronsku fiskalizaciju PDV računa. Sada zbog Đukanovićeve odluke sve obaveze za banke i privrednike važe od 1. januara bez dodatnih rokova za prilagođavanje.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti Centralna banka, koja treba da kontroliše banke, kao i Poreska uprava koja nadzire elektronsku fiskalizaciju žmuriće na obaveze tih obveznika, koje su trebale biti odložene, dok se ponovo ne usvoje izmjene tih zakona.



Izvor: Vijesti.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar